Касаційний суд зобовʼязав власника 120-річної садиби Баккалинського, що на вулиці Іллєнка, 30, укласти охоронний договір, повідомляє Київська міська прокуратура.

Із таким позовом до суду міська прокуратура звернулася до суду наприкінці 2022 року, а в травні 2023 року зобовʼязала власника ТОВ «Амеллін-30» укласти договір на памʼятку архітектури з ДОКС і дбати про стан будівлі. Позов задовільнив суд першої інстанції, а згодом – суди апеляційної й касаційної інстанцій.

Верховний Суд зазначив, що без укладеного договору належну охорону будівлі не здійснюють, а також загрожують її збереженню й порушують «громадський інтерес».

   

Садибу Баккалинського звели в 1901 році в стилі історизм із рисами неоренесансу, модерну й еклектики з елементами архітектури відродження, а також цегляного стилю. Будівля є останнім збереженим зразком одноповерхової житлової забудови колишньої вулиці Великої Дорогожицької (нині вулиці Юрія Іллєнка). У радянські часи особняк націоналізували, там містилися різні установи.

У 2020 році будинок уже хотіли віддати під забудову, але активісти провели акцію перед стінами Київради, голосування не відбулося. Особняк отримав охоронний статус лише у квітні 2021 року.

У червні 2023 року 120-річну садибу Баккалинського привели до ладу активісти й комунальники КО «Київзеленбуд». Там прибрали чагарник і сміття, полакували двері, а також встановили інформаційну табличку з історією будинку від «Мапи Реновації».

Обкладинка й фото: Київська міська прокуратура