Петиція про бронювання від мобілізації рятувальників і пожежників набрала понад 30 тисяч підписів необхідних для розгляду Кабміном.

Її створили 31 травня 2024 року. Від мобілізації пропонують забронювати:

  • увесь особовий склад пожежної охорони й служби надзвичайних ситуацій;
  • склад оперативно-рятувальної служби;
  • інших працівників цивільного захисту.

Авторка петиції Ангеліна Бень каже, що наразі бронь з частини рятувальників знята. «Для захисту українців у тилу працівникам ДСНС треба отримати право виконувати свою роботу», – коментує авторка петиції.

 Що відбувається

Закон щодо надання відстрочки від мобілізації працівникам ДСНС ухвалила Верховна Рада 8 листопада 2023 року, повідомив нардеп Ярослав Железняк. Про те, що Кабмін може позбавити ДСНС бронювання від мобілізації, нардеп Олексій Гончаренко повідомив 1 червня. Наразі в Кабміні не коментували цю заяву.

   

Оновлений закон про мобілізацію від 18 травня 2024 року передбачає, що працівники критично важливої інфраструктури для економіки й оборони підлягають бронюванню.

   

Через мобілізацію нестача фахівців спостерігається й в інших структурах. Наприклад, у дорожній галузі Києва бракує 30% дорожників. 

   

Для прикладу, Мінкульт надав представникам цирків і співробітникам телемарафону статус критично важливих для економіки 8 квітня 2024 року. Станом на 9 квітня за поданням Мінкульту статус заброньованих отримали 1 150 працівників сфери культури й понад 700 медійників.

   

Протягом місяця планують запустити електронне бронювання в «Дії». У Міноборони кажуть, що е-бронювання буде автоматичним, без додаткових візитів до ТЦК.