Міська влада не погоджувала проведення Маршу рівності в київському метро, пише КМДА.

Організаторів закликають обрати іншу локацію з міркувань безпеки. Також додають, що в разі проведення Маршу відповідальність за дотримання всіх заходів безпеки покладається на організаторів.

«Ми розуміємо, що правозахисні й інформаційно-роз’яснювальні заходи, які спрямовані на утвердження рівності, є важливими і в умовах воєнного стану. Однак Київський метрополітен – об’єкт подвійного призначення й частина критичної інфраструктури міста, це завжди території підвищеного ризику через обмеженість простору, графік руху потягів і великий пасажиропотік», – каже перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

У КМДА додають, що інформація про зупинку руху метро на час Маршу і виділення на нього грошей з міського бюджету, яку розповсюджують деякі Telegram-канали, не є правдою.

Також у департаменті молоді та спорту КМДА рекомендують утриматися від проведення заходів, що передбачають скупчення значної кількості людей. «Масові заходи під час дії правового режиму воєнного стану можуть відбуватися лише за умови обов’язкового дотримання всіх вимог заходів безпеки, законодавства України у сфері цивільного захисту учасників заходу в умовах воєнного стану, вимог Правил благоустрою міста», – додають у КМДА.

ГО «КиївПрайд» повідомили, що перебувають в процесі перемовин з міською владою. «КМДА зробила таку заяву не через наше звернення, а через те, що почали ширитися фейки, зокрема, про те, що столична влада дотична до організації й фінансування маршу», – коментують у «КиївПрайді».

UPD. Організатори «КиївПрайду» кажуть, що ніколи не просили КМДА закрити станції метро чи виділити кошти з міського бюджету. 16 травня вони звернулися до Київської міської військової адміністрації з пропозицією організувати зустріч і погодити різні варіанти проведення Маршу, утім станом на 3 червня зустріч іще не відбулася. 

За їхніми словами, зважаючи на високу ймовірність ракетної атаки, організатори розглядають метро як основне й найбільш безпечне місце для проведення Маршу рівності, зокрема через позитивний досвід «ХарківПрайду». «КиївПрайд 2024 може відбутись у метро у тій чи тій формі й без офіційного погодження КМДА чи метрополітену. Однак ми, як організатори, завжди виступаємо за діалог із владою», – коментують у команді.

 

«КиївПрайд» проведуть у червні, уперше з початку повномасштабного вторгнення. У межах прайд-місяця 9 червня, о 13:00, у київському артцентрі Closer організують благодійний освітній фестиваль.

У програмі – лекції, дискусії, креативні майстерні, ярмарка українських брендів, психологічні консультації, майстер-класи й музична програма. Окрім того, 16 червня проведуть Марш рівності, який востаннє проходив у Києві ще у 2021 році. Організатори заявляли, що через воєнний стан його організують у київському метро, а долучитися зможе не більше 500 людей.