Чехія запускає пілотний проєкт добровільного повернення додому українців, які отримали статус біженців у країні, пише Radio Prague International. Проєкт триватиме з червня по листопад.

Країна готова оплатити квитки до України для 400 біженців, а також організувати транспортування в машині швидкої допомоги для 30 українців, які мають проблеми зі здоровʼям.

На програму виділили 5 мільйонів крон. Це близько 220 тисяч доларів, або 8,9 мільйона гривень. Можливістю оплачуваного повернення можна буде скористатися тільки один раз.

У Чехії станом на квітень 2024 року проживали близько 339 тисяч українців, які виїхали з України через повномасштабне вторгнення, згідно з даними чеського МВС.

   

У ЄС зросла кількість українців, які отримали тимчасовий захист. Найбільше українців із тимчасовим захистом у Німеччині (28,9% від загальної кількості, або 1,2 мільйони); Польщі (22,3%, або 955,1 тисяч) і Чехії (8,6%, або 369,3 тисячі).

   

Редакція The Village Україна разом з українцями в Чехії зібрала гід із фільмами, серіалами, книжками й піснями, які допоможуть краще зрозуміти чеську культуру.