У Чернігові відновлюють Спасо-Преображенський собор, який почали будувати ще в 11 столітті, щоб відкрити його для всіх вірян і туристів, повідомляє Мінкульт.

Комісія МКІП визнала стан памʼяток на території заповідника «жахливим». Лише торік собор повернули державі після тривалого користування УПЦ МП.

Зараз памʼятку відчищають від сміття на території, бруду й нагару на стінах, знімають незаконні конструкції. Водночас реставратори чистять розписи на стінах.

«Жахливий стан собору демонструє ставлення московського патріархату до українських святинь. Вони не цінували храм, спотворювали його, зробили місцем лише для заробляння грошей», – каже гендиректорка заповідника «Чернігів стародавній» Наталія Реброва.

   

Спасо-Преображенський собор є частиною заповідника «Чернігів стародавній». До 2023 року храмом користувалася Чернігівська єпархія УПЦ МП, і лише торік держава повернула з тривалого тимчасового користування 18 об’єктів заповідника, зокрема й Спасо-Преображенський собор.

   

У грудні 2023 року ЮНЕСКО додала собор до Міжнародного переліку культурних цінностей, які перебувають під тимчасовим посиленим захистом.

обкладинка й фото надані Національним архітектурно-історичним заповідником «Чернігів стародавній»