Київрада підтримала знесення історичних будинків на Лук'янівській та у Пущі-Водиці, пише активіст Дмитро Перов.

Ідеться про допоміжну будівлю школи-інтернету №8 на вулиці Лук'янівський 29-А. Її збудували у 1955 році, а зараз будівля перебуває у аварійному стані. На засіданні Київради 72 зі 120 депутатів підтримали будівництво багатоповерхівки для Андрія Вавриша на її місці, каже активіст. 

 «На питання про те, які гарантія, що забудовник якось компенсує місту втрачені квадратні метри садочка [площа будівлі – 528,8 м²], представниця департаменту відповіла – ніяких», – коментує активіст.

Також на засіданні ухвалили рішення побудувати багатоквартирний житловий будинок замість більш як 100-річної деревʼяної дачі на вулиці Юнкерова, 34, у Пущі-Водиці. «За» проголосували 73 депутати.

 

 

Водночас проєкт рішення щодо непродовження оренди забудовнику Вадиму Столару депутати відхилили. Проти будівництва «16-поверхового монстра» у дворі Музею видатних діячів української культури, що на вулиці Жилянській 96-А, виступили лише 44 депутати. 

   

Панас Саксаганський переїхав до будинку по вулиці Жилянській, 96, восени 1912 року й мешкав там до 1940 року. У різний час у будинку також проживали його син Петро Тобілевич і брат Микола Садовський. Дружина Саксаганського стала єдиною спадкоємицею й заповіла квартиру й речі, що в ній зберігалися, для заснування музею, розповідав краєзнавець Антон Короб. Музей був створений у 1987 році.

Утім з 2009 року забудовник, компанія «НВП «Рестін», хоче звести на ділянці «офісно-житловий і готельний комплекс». Дозвіл на виконання будівельних робіт забудовник отримав у 2015-му, однак коли у 2019-му компанія звернулася до Мінкульту для погодження проєктної документації, отримала відмову. У лютому 2022 року ОАСК частково задовольнив позов забудовника, скасувавши відмову Мінкульту.

У травні 2023 року профільна комісія підтримала рішення про відмову в подовженні оренди земельної ділянки забудовнику, який зводить багатоповерхівку впритул до історичного будинку Панаса Саксаганського. 

Крім того, у лютому 2024 року будинок Саксаганського хотіли відреставрувати за 12,6 мільйона гривень, оскільки його пошкодив російський дрон Shahed під час атаки. Утім, згідно з даними, сайту Prozorro, торги не відбулися.

У квітні 2024 року Столару також хотіли відмовити в її поновленні, утім Київрада провалила це голосування.

Обкладинка й фото: Дмитро Перов