У парках та скверах усіх районів Києва встановлюють мішки для поливу молодих дерев, повідомляє директор департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександр Возний.

Як це працює

Навколо стовбурів молодих дерев, які потребують вчасного поливу, прикріплюють спеціальні мішки, наповнені водою. Вони мають місткість 85 літрів й працюють за принципом крапельного поливу. 

Такі мішки зроблені з матеріалу, який дуже повільно віддає вологу, не дає воді перегріватися та забезпечує оптимальну температуру поливу. Відтак, коріння дерев отримують повільне, але регулярне зволоження, пояснює Возний.

У 2023 році мішки для поливу встановили у місті у рамках пілотного проєкту. У результаті, дерева краще росли, мали яскравіше забарвлення листя й загалом більш здоровий вигляд, додає Возний. Окрім того, це заощаджує до 65% води, як порівняти зі звичайним поливом.

   

Володимир Ветроградський працює арбористом («деревним хірургом») й понад 25 років лікує дерева в Києві та по всій Україні. Ми запитали, як він координує роботу з комунальними службами, як ухвалює рішення про те, чи можна зберегти дерево, і чи працюють у Києві нові стандарти догляду за деревами.

Обкладинка й фото: Олександр Возний