Зросла кількість містян, які відчувають тривогу, апатію й депресію, ідеться в опитуванні застосунку «Київ Цифровий».

Загалом тут дослідили, чи змінився ментальний стан киян протягом року і якими способами вони зміцнюють свою стресостійкість. Усього в опитуванні взяли участь майже 82 тисячі містян. 

Згідно з результатами, зменшилася кількість людей, які оцінюють свій психоемоційний стан як «досить добре, враховуючи ситуацію».

Водночас майже на третину зменшилася кількість людей, які звертаються за підтримкою до друзів і близьких «у складні часи». На 3% менше киян звертаються у цьому випадку до психолога, але на 2% більше – до сімейного лікаря, як порівняти з результатами 2023 року.

Психологічну підтримку в місті можна отримати, зокрема, на платформах «Карта ментального здоровʼя», в електронному кабінеті захисника або за телефон довіри 0 800 50 12 12. Також у Києві працює КМЦ гендерної рівності, запобігання й протидії насильству, куди можна звернутися за телефонами 15 00 (зі стаціонарного) і 044 272 15 00(із мобільного).

   

Відчуття тривоги й порушення сну – серед найчастіших звернень українців щодо ментального здоровʼя у 2023 році. З таким запитом до медичних закладів звернулися 66,5 і 42,8 тисячі людей відповідно. Найбільше щодо проблем із ментальним здоровʼям зверталися жінки – понад 72 000. Такі ж скарги мали понад 18 000 дітей.

   

Довіра до сімейних лікарів у питаннях ментального здоров’я зросла з 12% до 16%, ідеться в дослідженні Gradus Research. Серед українців 24% найбільше довіряють психологу й психотерапевту в питаннях ментального здоров’я, сімейному лікарю довіряють 16%, а психіатру – 15%.