Сквер у Києві назвали на честь науковця й громадського діяча Ігоря Козловського, який пережив російський полон, повідомляє Київрада.

Сквер розташований у Подільському районі, а саме на розі вулиць Григорія Сковороди й Почайницької. Раніше він не мав назви, а ідею щодо його нового найменування презентували у вересні 2023 року. Поблизу також розташована могила засновника «Української правди», журналіста й громадського діяча Георгія Гонгадзе, якого вбили у вересні 2000 року.

Окрім того, сквер у зеленій зоні Святошинського району назвали на честь Героїв ОУН. Він розташований перетині проспектів Академіка Палладіна, Берестейського й вулиці Ореста Васкула. Таку назву для нього обрали за результатами громадського обговорення й голосування в застосунку «Київ Цифровий», пояснюють у Київраді.

   

Ігор Козловський помер 6 вересня 2023 року у віці 69 років через серцевий напад. Він був кандидатом історичних наук, членом Національного товариства імені Шевченка, старшим науковим співробітником відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Сковороди НАН України. Козловський родом із Донеччини. Він написав 50 наукових праць і понад 200 статей, а також був членом українського PEN.

   

У 2016 році в Донецьку представники так званого «військового трибуналу» квазіреспубліки затримали Ігоря Козловського й оголосили політв’язнем. Йому винесли вирок і на 700 днів замкнули в підвалі, де Ігор пережив різні види катувань. Після цього мав досвід адаптації й лікування ПТСР.

Команда The Village Україна говорила з Козловським про життя, ПТСР, полон і глибинне переживання травми.