На місці знесеного «храму-МАФу», що був розташований на ділянці Національного музею історії України, планують створити експозиційний простір, передає Big Kyiv.

У музеї планують продовжити археологічні дослідження на Старокиївській горі, а також створити нові експозиційні об’єкти, які могли б розказати гостям міста й іноземцям історію країни.

«Храм-МАФ» був розташований у буферній зоні об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. «Це ті землі, на яких виникла Русь і знакові пам’ятки, навколо яких формувалася історична пам’ять, яку потім записали в літописах. Тому музей повинен продовжувати й зберігати цю традицію», – каже директор музею Федір Андрощук.

   

Незаконний «храм-МАФ» УПЦ МП знесли 17 травня. У музеї наголосили, що споруду звели з порушенням законодавства, без будь-якого археологічного дослідження й дозволу Інституту археології НАН України, а також без дозволів Мінкульту. «Храм-МАФ» мали демонтувати ще 7 травня, але роботи відклали з «технічних причин».

Незаконний «храм-МАФ» зведений не тільки на території Національного музею історії України, а й на фундаменті Десятинної церкви 10 століття, яка вважається першою камʼяною церквою Київської Русі. Крім того, територія, на якій збудували МАФ підпадає під захист ЮНЕСКО, є буферною зоною Софії Київської й входить до заповідника «Стародавній Київ».

У вересні 2023 року суд зобов’язав знести споруду й привести земельну ділянку в попередній стан коштом забудовника. Це рішення перебуває на стадії примусового виконання з 2 жовтня 2023 року.

У квітні 2024 року керівництво музею запустило збір, щоби демонтувати «церкву-МАФ» самостійно, і менш ніж за добу зібрало понад 772 000 гривень. Тоді благодійна організація Repair Together оголосила, що безкоштовно демонтує незаконну споруду «церкву-МАФ». А зібрані кошти пропонували передати ЗСУ. Утім у музеї пояснили, що з юридичних причин це має робити спеціалізована компанія: «Проте пообіцяли, що знайдуть застосування волонтерській толоці й зв’яжуться з нами пізніше», – кажуть у команді Repair Together.

Редакція The Village Україна розповідала хронологію появи «церкви-МАФу» й боротьби за його знесення.

Фото: «Громадське», Національний музей історії України