Візуалізації реабілітаційного центру БФ «Голоси дітей» у Дзвінковому розробили архітектурне бюро АІММ спільно з підлітками з Дитячої креативної ради фонду.

У центрі надаватимуть психосоціальну підтримку сім’ям із дітьми, які пережили травматичні події. Його концепцію будували на шести принципах: «замкненість» середовища, адаптивність і варіативність, дитиноорієнтований масштаб, безпека й інклюзивність. 

Зокрема, діти уявляють реабілітаційний центр із високою сенсорністю, щоби краще орієнтуватися в просторі, із ліфтами, пандусами й підземними укриттями з кімнатами для заходів. Також вони зазначали про окремий простір із книжками, кухню на вулиці, будиночок на дереві з ковдрами й настільними іграми і кота.

Відтак, окрім основної й адміністративної будівель, тут облаштують спортивний комплекс, літню кухню, амфітеатр із накриттям, загони для тварин, а також альтанки й дитячі майданчики. 

«Дзвінкове стало для нас викликом. Не як для архітекторів, а як дорослому дозволити собі знову стати дитиною: загубитись у коридорах-лабіринтах чи придумати систему лазалок між частинами будівлі, створити «халабуду» для усамітнення чи творчий простір без прямих кутів», – коментують архітектори.

Будівництво реабілітаційного центру частково профінансувала благодійна ініціатива Bandle for Ukraine, далі «Голоси дітей» шукатимуть нових донорів. До реалізації проєкту також долучили девелопера Alterra Group.

   

Благодійний фонд «Голоси дітей» повідомив про будівництво реабілітаційного центру на Київщині у листопаді 2023 року. Тут залучатимуть психологів і соціальних фахівців, щоб подолати наслідки війни й допомогти дітям із соціальномим розвитком. Процес будівництва може тривати півтора-два роки.