Фонд «Має значення» реставрує історичну вивіску «Перукарня», що розташована на Подолі.

 

Її очистили від залишків фарби, пошліфували й визначили історичні кольори. Утім чотири із девʼяти літер «розсипаються в руках» і не підлягають відновленню, пояснюють у команді. Їх створюватимуть «з нуля», а інші реставруватимуть. Для цього вже купили ідентичну вивіску й використають деякі її символи. 

Завершити реставрацію планують 7 червня. Тоді хочуть повернути вивіску на будівлю, де вона була розташована з 1977 року й де досі працює перукарня. 

 

   

Активісти руху «Має значення» до повномасштабного вторгнення РФ займалися відновленням історичних дверей у Маріуполі, а тепер займаються реставрацією в Києві. Першою відреставрували вивіску квіткарні 1956 року, що розташована на вулиці Костянтинівській, а потім разом із Milk Bar відновили літери й вивіски «Молоко».

Редакція The Village Україна поговорила з ініціатором і волонтером проєкту Ярославом Федоровським про Маріуполь, сутички з міською владою, взаємодію з «Київрекламою», критику від урбаністів, ставлення до радянської спадщини й плани на майбутнє.

   

Фонд «Має значення» заявив також про намір відреставрувати мозаїку «Українська пісня» на вулиці Хмельницького, 26, яке осипається роками. 12 березня мозаїку внесли до Переліку обʼєктів культурної спадщини, однак ще не уклали охоронний договір, який зобовʼязав би власника відновити мозаїку. Чи допоможе це її врятувати? Ми запитали в директорки ДОКС і співзасновника фонду «Має значення». 

Обкладинка й фото: «Має значення»