Перелік будівель із цінним керамічним декором створять у Львові, повідомляє міська рада. 

Таке рішення ухвалили, коли аналізували чинний перелік цінних мозаїк у місті й виявили, що деякі із них є не мозаїчними або ж вважаються керамічним оздобленням.

Ідеться, зокрема, про оздоблення склепіння в каплиці Трьох Святителів, що на вулиці Руській, і декор під карнизом на фасаді Академії фінансів, що на вулиці Коперника.

Окрім того, визначили пʼять історичних мозаїк, яким можуть надати статус обʼєктів культурної спадщини. До таких належать мозаїки в інтер’єрах житлового будинку на вулиці Лепкого, у будівлі управління Національного банку, на фасадах храмів на вулиці Бобанича «Хаммера» й вулиці Лисенка. Також ідеться про мозаїку на одному з гробівців на Личаківському цвинтарі.

Ці питання розглядає робоча група з питань збереження мозаїчних творів Львова, до якої належать науковці, митці, історики, мистецтвознавці й представники міськради.

До 1 жовтня 2024 року вони мають проаналізувати мозаїчні твори, підготувати рекомендації щодо їх збереження й занесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Станом на зараз до переліку цінних належать мозаїчні твори за 81 адресою. Їм надають міжнародний охоронний знак «Блакитний щит».

   

Міжнародним охоронним знаком «Блакитний щит» почали маркувати мозаїки у Львові в листопаді 2023 року. «Блакитний щит» є захисною емблемою Гаазької конвенції про охорону культурних цінностей у разі збройного конфлікту.

У 2024 році ще девʼять мозаїк позначили таких міжнародним охоронним знаком як обʼєкти культурної спадщини.

Обкладинка й фото: Львівська міська рада