За попередньою оцінкою, Національний музей історії України витратив на демонтаж «церкви-МАФу» 772 із 870 тисяч гривень донейтів, які отримав під час збору.

Спершу кошти передали компанії Inzhur для виконання робіт. Утім її засновники ухвалили рішення перерахувати цю суму фонду «Повернись живим», збільшивши її до 1 мільйона гривень.

Близько 100 тисяч гривень решти в музеї використали для захисту території демонтованого МАФу, зокрема під час проведення археологічних досліджень. Там облаштували паркан і банери з артефактами, що пов’язані з Десятинною церквою. Іще близько 3 тисяч гривень планують використати на рекультивацію території. Усі платежі можна переглянути за посиланням.

   

Незаконний «храм-МАФ» зведений не тільки на території Національного музею історії України, а й на фундаменті Десятинної церкви 10 століття, яка вважається першою камʼяною церквою Київської Русі. Крім того, територія, на якій збудували МАФ підпадає під захист ЮНЕСКО, є буферною зоною Софії Київської й входить до заповідника «Стародавній Київ».

У вересні 2023 року суд зобов’язав знести споруду й привести земельну ділянку в попередній стан коштом забудовника. Це рішення перебуває на стадії примусового виконання з 2 жовтня 2023 року. 

У квітні 2024 року керівництво музею запустило збір, щоби демонтувати «церкву-МАФ» самостійно, і менш ніж за добу зібрало понад 772 000 гривень. Тоді благодійна організація Repair Together оголосила, що безкоштовно демонтує незаконну споруду «церкву-МАФ». А зібрані кошти пропонували передати ЗСУ.

Утім у музеї пояснили, що з юридичних причин це має робити спеціалізована компанія: «Проте пообіцяли, що знайдуть застосування волонтерській толоці й зв’яжуться з нами пізніше», – кажуть у команді Repair Together.

17 травня «церкву-МАФ» знесли. Звільнену територію планують використовувати для проведення просвітницьких заходів і дитячих програм про давнє минуле й сучасність, казали в музеї. Крім цього, у майбутньому хочуть провести археологічні дослідження ділянок, які досі не були вивчені.

Редакція The Village Україна розповідала хронологію появи «церкви-МАФу» й боротьби за його знесення.

Обкладинка й фото: Мінкульт