Більше 14 тисяч українців за кордоном уже оновили дані у застосунку «Резерв+», повідомляють у Міноборони. Там також відповіли на найпоширеніші запитання щодо роботи застосунку.

У яких країнах оновлюють дані

За даними Міноборони, з 18 травня, від дати запуску застосунку, українці оновили свої дані в 124 країнах. Серед лідерів – Польща, Німеччина, Канада, Чехія, США, Велика Британія, Іспанія, Литва, Нідерланди й Словаччина.

Скільки загалом українців оновили дані

Із 18 травня через застосунок оновили дані більше 1,1 мільйона військовозобов’язаних. Також у ЦНАП оновили дані 55 тисяч українців, а в ТЦК – 38 тисяч українців.

Чи треба жінкам оновлювати дані

Якщо жінки не стоять на військовому обліку (зокрема не мають медичної чи фармацевтичної спеціальності), то оновлювати дані не треба. Також не варто цього робити українцям молодше 18 років чи старше 60 років, бо оновлення створює додаткове навантаження на систему.

Чи треба йти в ТЦК після оновлення даних у застосунку

Якщо коротко, то ні. Оновлення даних у застосунку означає, що ви вже виконали вимогу закону, що зобов’язує оновити дані протягом 60 днів із дня, коли оновлений закон про мобілізацію вступив у силу.

Що робити, якщо дані з реєстру «Оберіг» не правильні

Треба звернутися до ТЦК для уточнення даних. Такі помилки спричиняє людський фактор, кажуть у Міноборони.

Що означає статус «у розшуку»

Цей статус присвоюють тим, хто порушив правила військового обліку. Тому в разі його появи найкраще звернутися до ТЦК. Водночас такий статус може світитися й у військовослужбовців. Це пов’язано з тим, що дані поки що не оновили. Команда застосунку налагоджує взаємодії з іншими реєстрами, але для прискорення процесу також можна звернутися до ТЦК.

Що робити, якщо не вдається авторизуватися в застосунку

Спробувати пізніше, оновити дані можна до 16 липня. Поки що застосунок працює в тестовому режимі.

   

Що передбачає оновлений закон про мобілізацію, ми розповідали за посиланням. Також  президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт, який збільшує штрафи за порушення закону про мобілізацію. Вони становитимуть від 17 000 до 25 500 гривень під час дії воєнного стану.