Питання демонтажу радянської символіки з мосту Патона має вирішувати Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України в процесі реставрації мосту, кажуть у КМДА у відповідь на запит «Інтерфакс – Україна».

Ще в липні 2023 року Київрада затвердила перелік пам’яток для демонтажу, згідно з яким мають прибрати й серп і молот на мосту Патона.

Чому ж радянську символіку досі не демонтували

Згідно з порядком використання коштів держбюджету, головним розпорядником коштів є Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України, кажуть у КМДА, посилаючись на роз’яснення КП «Київавтошляхміст». Тому й питання щодо демонтажу має вирішувати Держагенство відновлення під час реставрації мосту, вважають у КМДА.

Чому все не так просто

У липні 2023 року суттєві пошкодження мосту Патона зафіксувала комісія Мінвідновлення. Там кажуть, що балансоутримувачем залишається КМДА, яка має стежити за належним станом мосту. Міст Патона визнали «непрацездатним» ще у 2018 році. Його огляд мав відбуватися щороку, але остання перевірка була у 2020 році. У січні 2023 року замовником робіт із реставрації моста призначили службу відновлення Київської області, передача функцій тривала понад рік, а в серпні обіцяли оголосити тендер.

Міський голова Віталій Кличко у відповідь казав, що два роки тому міст Патона передали для ремонту в межах проєкту «Велике будівництво». Роботи хотіли почати максимально швидко, бо міст є пам’яткою архітектури, але роботи треба погоджувати з Мінкультом, додавав Кличко.

   

Міст Патона відкрили в 1953 році. У 2008 році його занесли до Державного реєстру нерухомих памʼяток України як памʼятку архітектури та містобудування, науки і техніки місцевого значення. За законом про культурну спадщину, памʼятки можна тільки реставрувати, тобто відновлювати в оригінальному вигляді, а не змінювати.

У січні 2022 року на мосту Патона замінили радянську зірку на барельєф з обличчям архангела Михаїла як покровителя Києва. Директор Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович пропонував замість радянських зірок поставити на мосту портрети вчених Євгена й Бориса Патонів. До повномасштабної війни повідомляли, що міст мають реставрувати до 2025 року.