Забудовник знову огородив парканом частину вулиці Фролівської, де вона межує з Андріївським узвозом, пише активіст Дмитро Перов. 

За його словами, востаннє цей паркан «падав» восени 2019 року й люди могли тут проходити. «Утім два тижні тому якісь невстановлені особи наварили тут каркас огорожі, а днями прохід уже закрили профлистом», – пояснює активіст.

З 2019 року будівництво тут повʼязують із компанією українського бізнесмена сирійського походження Аднана Ківана Kadorr Group. Серед її проєктів – 38-поверховий комплекс «38» на вулиці Жилянській, а на Андріївському узвозі компанія планувала будівництво готелю, додає Перов.

   

У 2018 році стало відомо, що забудовник, київська компанія «Маркон», планував звести на Андріївському узвозі 9-поверховий готельний комплекс заввишки 30 метрів. За даними агентства «Інтерфакс-Україна», генпідрядником проєкту виступала компанія «Кадорр-Україна» одеського мільйонера сирійського походження Аднана Ківана.

Тоді дозвіл на будівництво надало Міністерство культури України. Утім земельна ділянка за цією адресою входить до охоронної зони обʼєкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Відтак висота будівництва тут обмежена – не вище ніж 9 метрів.

Тоді кияни звернулися до міської влади з петицією про заборону будівництва, а також зрізали ворота й захопили будівельний кран. У результаті будівництво призупинили, а ухвалювати рішення про його продовження планували після розгляду проєкту на містобудівній раді.

Утім у 2021 році Верховний Суд дозволив будівництво й залишив без змін постанову попередньої інстанції, яка скасувала наказ ДАБК про анулювання дозволу на будівельні роботи.

Обкладинка й фото: Ярослав Ємельяненко