Перші дощові садки створили в Солом’янському, Оболонському й Подільському районах Києва, зокрема на Контрактовій площі, повідомляє заступник голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Володимир Прокопів.

Дощові садки мають вигляд заглиблених клумб, оточених вологолюбними й стійкими до спеки багаторічними рослинами. Під час зливи такі клумби забирають на себе частину води замість зливостокової каналізації, що допомагає боротися з локальним затопленням, кажуть у КМДА. Там обіцяють, що «вже незабаром» такі клумби будуть у кожному районі Києва.

Директор департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександр Возний зазначає, що під час створення садків віддавали перевагу локаціям, де є проблема підтоплення. Вода з дахів і тротуарів збирається в резервуари або басейни, там вона проходить через очисні системи, а далі її можна використовувати для живлення зелених насаджень. Рослини, які висаджують у таких садках, сприяють очищенню й зволоженню повітря, а також нормалізують локальний мікроклімат, каже Возний.

Він додає, що дощові садки здатні поглинати, затримувати й фільтрувати до 90% води, що потрапляє на їхню поверхню. Крім того, такі клумби також є своєрідним буфером для дощової води, якою живляться рослини в період посухи.

Крім того, у «Київзеленбуді» зауважують, що дощові садки не складні в обслуговуванні. Певні види рослин можуть потребувати лише сезонного зрізання чи підкошування.

   

Зелені трамвайні колії й не лише: ось які екорішення планують втілити в Києві в 2024 році.

Обкладинка й фото: КМДА