Директор департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександр Возний показав «квітучі острівці» – експериментальні декоративні луки, що висадили в різних районах Києва.

За його словами, хоч ділянки без скошування трави й декоративні луки почали впроваджувати в 2023 році, через специфіку рослин лише зараз можна «на повну насолодитися результатами».

Так, у Києві зараз квітнуть 17 локацій з декоративними луками. Крім того, на 39 ділянках не скошують траву. Такі зелені оази мають багато переваг:

  • покращують повітря, поглинаючи вуглекислий газ;
  • створюють притулок для комах-запилювачів;
  • зберігають вологу в ґрунті завдяки довгому корінню багаторічників;
  • потребують менше ресурсів на обслуговування, що економить бюджетні кошти.

   

У травні 2023 року в Києві вперше визначили близько 25 ділянок, де перестали косити траву в межах експерименту. Зокрема, на схилах уздовж проспекта Правди. На приблизно такій же кількості ділянок посіяли декоративні луки: на транспортних розв’язках, розподільних смугах і вздовж автомобільних доріг.

Декоративні луки й обмеження косіння – це поширена практика в багатьох європейських містах, зокрема в Лондоні, Відні й Берліні. Це сприяє розвитку біорізноманіття, бо зберігається пилок і нектар для комах-запилювачів.

обкладинка й фото: Департамент захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА