Консультативна рада Департаменту охорони культурної спадщини КМДА відхилила історичну довідку про статус памʼятки для фундаментів палацу Розумовського на вулиці Івана Мазепи, 3-В, пише активіст Дмитро Перов.

Ексочільниця ДОКС і учасниця консультативної ради Ірина Черненко вважає, що довідка не відповідає новому порядку обліку памʼяток і має «суттєві недоліки». Одна з пропозицій доопрацювання довідки – звернутися в Український інститут національної памʼяті щодо ролі й значення Кирила Розумовського в історії України.

На думку автора історичної довідки, професора археології Тимура Бобровського, це маніпуляція, мета якої – не надавати статус обʼєктові. Так, довідку подали на розгляд ще в квітні й «жодних нарікань» стосовно її змісту не було, додає Бобровський.

Будівельні роботи на території 171-річної будівлі

За словами Перова, раніше ДОКС уже нібито відмовляв у наданні статусу памʼятки Будинку Замкова 1899 року, а також садибі Зеленських 1890-го.

   

У березні 2024 року фундаменти палацу Кирила Розумовського, зокрема будівлі інженерних служб Київської фортеці 19 століття на Печерську, почали розбирати під виглядом ремонту. Забудовник ТОВ «Собі» отримав дозвіл на проведення капітального ремонту, у межах якого почав зносити будівлі, розбирати фундаменти й уже почав нове будівництво, зазначав активіст Дмитро Перов.

14 березня Національна поліція зупинила роботи, активісти написали відповідні заяви. Утім, забудовник відновив роботи й почав заливати фундаменти бетоном. Пізніше прокуратура Києва відкрила через це кримінальне провадження.

Інститут археології НАН України офіційно звернувся до Мінкульту й забудовника щодо дослідження й вивчення археологічної знахідки. Однак тоді на звернення відповіді не отримали.

обкладинка й фото: Дмитро Перов