Шостий апеляційний адміністративний суд позбавив статусу памʼятки історії будинок Київського повітового земства («Садиба Дмитрієва»), що розташована на вулиці Рейтарській, 37, повідомляє активіст Дмитро Перов.

Будинок Київського повітового земства збудували у 1913 році за проєктом архітектора Біляєва. Восени 2023 року будівельна компанія «Нест» розпочала тут демонтаж внутрішнього простору будівлі, проєкт будівництва передбачав збереження лише фасаду памʼятки.

У лютому компанія-забудовник «Нест» через суд удруге вимагала позбавити статусу памʼятки будинок Київського повітового земства. На місці памʼятки забудовник хоче звести бізнес-центр Reiter Hall.

 

 

«Нест» вперше вимагала позбавити статусу памʼятки історії споруду у грудні 2023 року. Проте суд відхилив позов із зазначенням, що під охорону потрапляє вся будівля, а не лише окремі її частини. Компанія «Нест» натомість коментувала, що нібито не має наміру зносити фасадну будівлю, а проєкт розробляли з реставрацією наявної будівлі.

«Минулого року руйнування памʼятки на Рейтарській вдалося зупинити завдяки розголосу та фізичній присутності громади. Тож, сьогодні (24 травня) запрошую всіх охочих згадати як це було. Гуртуємось о 19:00 на вулиці Рейтарська, 37», –каже Перов.

UPD У «Нест» кажуть, що суд позбавив статусу пам'ятки дворовий флігель за адресою вулиця Рейтарська 37-А. Також додають, що компанія не вимагала зняти статус пам'ятки з будинку Київського повітового земства, оскільки «мова йшла про дворовий флігель». «Щодо саме пам'ятки (будинку Київського повітового земства), то передбачено її гармонійне поєднання з новим об'ємом», – зазначають у «Нест».

 

Компанія «Нест» стверджує, що придбала комплекс будівель, ділянку й затверджений проєкт будівництва в австрійської компанії Uniqa у 2021 році. Ця ділянка є пам’яткою археології національного значення «Культурний шар «Міста Ярослава» 11–13 століть», кажуть активісти.

У травні 2023-го компанія «Нест» почала зносити історичний флігель, розташований у дворі за адресою вулиця Рейтарська, 37-А. «На момент початку демонтажу флігеля в травні 2023 року він не мав жодного охоронного статусу, а проєкт будівництва мав необхідні дозволи й погодження згідно з чинним законодавством», – коментують у «Нест». 

У департаменті культурної спадщини КМДА коментували, що не погоджували проєкт знесення. Після розголосу ЗМІ й втручання поліції, яка відкрила проти забудовника кримінальне провадження, демонтаж історичної будівлі вдалося на певний час зупинити. Після цього незаконні роботи, попри відкрите кримінальне провадження, поновлювали двічі. Востаннє їх зупинили на початку вересня 2023-го.

«Нест» збирається звести замість будівлі бізнес-центр. Для цього хочуть знести фасадну будівлю пам’ятки й дворовий флігель, залишивши тільки одну стіну, кажуть активісти. Девелопер натомість запевняє, що «проєктом передбачена лише реставрація фасадної будівлі за адресою вулиця Рейтарська, 37-А, яка не передбачає жодного демонтажу її стін».

Дозволи на будівництво дали Мінкульт і департамент охорони культурної спадщини КМДА, заявляє забудовник. Роботи планують завершити в другій половині 2025 року.

Фото: Дмитро Перов