Концепцію будівництва на місці історичної лісопильні міщанина Сніжка 1902 року погодила консультативна рада департаменту охорони культурної спадщини КМДА, пише активіст Дмитро Перов. 

Історичну будівлю, що на вулиці Турівській 29-А, почали руйнувати ще у 2021 році, але восени 2023 року містяни завадили демонтажу. Тоді департамент територіального контролю Києва видав припис на зупинку робіт і демонтаж паркану, оскільки забудовник не мав жодних дозвільних документів. За фактом самоправства активісти також подали звернення до Київської міської прокуратури.

«Аж ось тепер це все може стати законним через прийняття рішення консультативним органом. Але цимес навіть не в цьому, а в тому, що ось ця консультативна рада збирається майже таємно», – пише Перов. Рада не має чіткого графіку засідань, а інформацію про її скликання не публікують.

Зараз активісти готують листа до іноземних партнерів про ризики корупції «закритої діяльності» ради й просять підписати петицію, щоби зробити цей процес публічним.

   

Будівля лісопильні міщанина Сніжка – зразок традиційної забудови Подолу 19 – 20 століть. Вона зведена з київської жовтої цегли. Лісопильня розташована в зоні регулювання забудови історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ» і памʼятки ландшафту й історії «Історичний ландшафт київських гір», а також внесена до додатку рішення Київради щодо збереження історичних будівель, яким може загрожувати знищення чи пошкодження.

Станом на жовтень 2023 року забудовник не мав погоджень і дозволів від профільних відомств, контрольна картка на паркан була протермінованою, а проєкт забудови відсутнім, повідомляв активіст Дмитро Перов.

Обкладинка й фото: Дмитро Перов