Нацбанк планує обмежити вихідні перекази між фізособами до 100 тисяч гривень на місяць для одного рахунку, повідомляє Liga.net із посиланням на представників банку.

Також для P2P-переказів [person-to-person] хочуть обмежити кількість операцій до 30 разів. Такі ліміти планують ввести упродовж місяця через протидію нелегальному гральному бізнесу.

«За нашими розрахунками, 95% клієнтів банків цих обмежень навіть не помітять. Натомість проводити тіньові платежі для несплати податків та незаконної діяльності, стане складніше і дорожче», – коментує заступник голови НБУ Дмитро Олійник.

Водночас обмежувати вхідні транзакції не планують, щоби не ускладнювати роботу, наприклад, волонтерам. Окрім того, якщо людина матиме підстави, то ліміти її переказів можуть й збільшувати.

За даними Нацбанку, суми подібних тіньових переказів можуть становити мільярди гривень. Для них використовують картки фізосіб, зокрема пенсіонерів чи студентів із доходом у кілька тисяч гривень на місяць, й проводять платежі на мільйони гривень за день.

З осені 2023 року кількість таких переказів «аномально» зростає, кажуть в НБУ. За даними одного з банку-емітентів [банку, який випускає платіжні картки] серед дропів [людей, які за винагороду надають іншим доступ до своїх реквізитів] – понад 10 тисяч людей лише за жовтень-грудень 2023 року. 

Через це держава втрачає не менше 100 мільярдів гривень на рік. Відтак, після зміни законодавства, «у перспективі» хочуть створити й реєстри карток, з яких проводять такі транзакції.

   

Грошей, які українці сплачують у Пенсійний фонд, давно не вистачає, щоб покривати пенсії, а дефіцит покривають коштом державного бюджету. До того ж війна вдарила по демографії України, через що реформу пенсійної системи, яку ігнорували ще до початку великої війни, відклали на «майбутнє». Ми запиталифінансових консультантів, як подбати про майбутнє, у якому є гроші на пенсію.

   

Разом із економістом Центру економічної стратегії Максимом Самойлюком ми також пояснювали, як  наша економіка виживає під час війни, які є ризики і що відбувається з курсом гривні.