Сервіс ЛУН разом із Асоціацією західноукраїнських забудовників підрахували, хто із забудовників здав найбільше квадратних метрів житла від початку повномасштабної війни до кінця 2023 року в Києві, Львові та їхніх областях.

За яким принципом складали рейтинг

У рейтингу враховували лише ЖК із сертифікатом на здачу, без урахування котеджів і таунхаусів. ЖК оцінювали за трьома критеріями: загальна площа будівлі, кількість зданих квартир і кількість квартир, де відкриті або були відкриті продажі, і вони ще не здані. Якщо ЖК реалізовували два девелопери, то кількість зданих квадратних метрів ділити між ними порівну чи в пропорційній відповідності.

Показник «будують/здали» – це співвідношення кількості квартир у ЖК, де були відкриті продажі або відкриті зараз, але квартири ще не здані, до кількості тих квартир, які вже здали. «Якщо щороку у девелопера зобов’язань в 10 разів більше, ніж зданих квартир – це може бути тривожним сигналом, адже девелопер щороку запускає у продаж багато квартир, і при цьому щороку здає у 10 разів менше», – коментують у ЛУН.

Київ та область

Перше місце у рейтингу забудовників Києва отримали Stolitsa Group, які здали в експлуатацію майже п’ять тисяч квартир. Друге місце – IB Aliance (2326 квартир), третє – «Інтеграл-Буд» (2588 квартир).

Станом на 15 травня в Києві та області в продажу 339 житлових комплексів, будівництво ведуть у 189 чергах, а на етапі котловану перебуває 29 обʼєктів. Середня вартість квартири на первинному ринку становить 49 900 гривень на квадратний метр.

Львів та область

У Львові перше місце посів РІЕЛ (здали 1476 квартир), друге – Avalon (853 квартири), третє – «Галжитлобуд» (489 квартир).

Зараз у місті в продажу 210 житлових комплексів, будівництво ведуть на 159 чергах, а на етапі котловану перебувають 14 об’єктів. Житло на первинному ринку буде коштувати 54 200 гривень за квадратний метр.

   

Київ на останньому місці серед європейських столиць за вартістю оренди житла, повідомляють у дослідженні ЛУН. У Києві вартість оренди трикімнатних квартир зросла на 16,67% з лютого 2024 року. Аналітики «ЛУН» вважають зростання цін сезонним, а також додають, що однокімнатні й двокімнатні квартири теж здорожчають найближчим часом.