Петиція на сайті Кабміну проти заборони Tabletki.ua та інших прайс-агрегаторів набрала необхідну кількість підписів для розгляду, 25 тисяч.

Чому зареєстрували петицію

Заборонити прайс-агрегатори можуть згідно із проєктом постанови Кабміну, яка може дозволити продавати ліки онлайн лише через сайти аптек. «Розміщення пропозицій щодо продажу лікарських засобів за попереднім замовленням споживача може здійснюватися виключно на веб-сайті ліцензіата..» –  йдеться у другому абзаці пункту 159-1 (див. документ «Зміни, що вносяться…»)

Які аргументи наводять у петиції

Автор петиції, співзасновник Tabletki.ua Євген Муравщик, зазначає, що така заборона – це «удар і по споживачеві, і по ринку». За його словами, якщо рішення ухвалять, то асортимент ліків скорочуватиметься, ціни будуть рости, а великі аптеки отримають перевагу над меншими.

Муравщик додає, що майже всі аптеки зараз під’єднані до прайс-агрегаторів, а з їх допомогою здійснюють більше 30% продажів усіх лікарських засобів. Наприклад, у квітні більше чотирьох мільйонів українців зробити понад 12,5 мільйонів бронювань на Tabletki.ua. Середня ціна знижки на ліки, які пропонують аптеки користувачам прайс-агрегаторів – 15%. Згідно з підрахунками, за 2023 рік сервіс зекономив українським споживачам більше трьох мільярдів гривень.

Що кажуть пацієнтські організації

Очільник Всеукраїнської Ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк вважає, що таке рішення – результат домовленостей великих мережевих аптек із Кабміном. Сердюк також спрямував заяву щодо доопрацювання постанови до Кабміну, МОЗ та Держлікслужби.

Як реагує Держлікслужба

У Держлікслужбі кажуть, що отримали та опрацювали вже 55 пропозицій стосовно проєкту постанови, зараз їх узагальнюють і «найближчим часом» організують спільну нараду з представниками служби, МОЗ, громадськості та суб’єктів господарювання.