Кияни можуть надати пропозиції до Київської міської ради щодо того, як погоджувати ескізи та локації для муралів у Києві.

Це пропозиції, які стосуються проєкту рішення «Про затвердження Положення про Комісію з питань погодження ескізів та локацій розміщення монументальних розписів місті Києві». Ознайомитися з ним можна за посиланням.

Що передбачає проєкт рішення

Мають створити комісію із питань погодження ескізів та локацій розміщення монументальних розписів.

До складу комісії увійдуть 15 осіб, перелік має затвердити міський голова:

  • сім представників виконавчого органну Київської міської ради і структурних підрозділів;
  • по одній людині із постійної комісії Київської міської ради, до повноважень якої належить розгляд питань: щодо архітектури, містопланування та земельних відносин; щодо культури, туризму та суспільних комунікацій; щодо збереження та захисту культурної спадщини і щодо підприємництва, промисловості та міського благоустрою;
  • чотири представники від Громадської ради при виконавчому органі Київської міської ради, що є фахівцями в галузях мистецтвознавства, мовознавства, краєзнавства, архітектури та охорони пам’яток.

Роботу комісії мають проводити гласно, брати участь у засіданнях за запрошенням голови комісії можуть депутати Київської міської ради, представники засобів масової інформації та громадськості міста.

Комісія не розглядатиме питання щодо нанесення муралів, які містять рекламний компонент або іншу заборонену законодавством України інформацію, а також питання щодо нанесення муралів на фасади будівель, що є пам’ятками культурної спадщини.

Комісія може відхилити чи схвалити проєкт автора, а також надати йому рекомендації. Наприклад:

  • мурали, присвячені постаті або події, можна наносити не раніше ніж через рік після історичної події чи смерті особи, пам’ять якої увічнюється;
  • на згадку про визначного діяча чи подію в межах міста Києва можна наносити тільки один мурал;
  • якщо пам’ять особи або події вже увічнена в інших формах (присвоєння імені установі, найменування на його честь вулиці, скверу, станції метрополітену, встановлення пам'ятника, пам'ятного знаку, бюста тощо) мурал, як правило, не наносять.

Рішення комісії вважатимуть ухваленим, якщо «за» проголосують не менше, ніж дві третіх її членів.

Автор має надати комісії кольоровий ескіз муралу, його назву й інформацію щодо:

  • мети та концепції нанесення муралу;
  • його актуальності, інноваційності та можливого соціального впливу,
  • художньої і культурної цінності муралу;
  • вибору локації для нанесення запропонованого муралу;
  • опису технічних рішень обраних для нанесення муралу, обсягів необхідного ресурсу для його втілення та джерела його походження;
  • гармонійного інтегрування муралу в навколишній урбаністичний простір;
  • врахування думки місцевої громади, співвласників та балансоутримувачів;
  • резюме автора муралу із зазначенням досвіду роботи у напрямку сучасного вуличного монументального мистецтва рівня його професіоналізму та авторитету;

Пропозиції щодо проєкту рішення можна надсилати на електронну адресу [email protected] до 21 травня.

   

У листопаді 2023 року КМДА у відповідь на петицію від громадськості тимчасово заборонила створювати в Києві нові мурали, поки не розроблять механізм погодження ескізів. Попри це, зокрема, художниця Євгенія Фуллен продовжує створювати мурали.

   

Комісію, яка розглядатиме пропозиції й проєкти, а також надаватиме висновки щодо створення муралів, памʼятників, скульптур, інсталяцій й меморіальних обʼєктів, вже створили в Ірпені.