Київська міська прокуратура через суд вимагає повернути місту землі природно-заповідного й водного фондів на Жуковому острові у власність міста.

Ідеться про земельні ділянки загальною площею 0,567 гектара. У прокуратурі зазначають, що ці земельні ділянки розташовані в межах ландшафтного заказника місцевого значення «Острів Жуків» і належать до земель водного й природно-заповідного фондів. Тому будівництво на них заборонено законом.

У прокуратурі встановили, що рішеннями Київради у 2009 році передали низку земельних ділянок на Столичному шосе в приватну власність фізичним особам для будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд.

«З метою поновлення прав територіальної громади столиці й припинення незаконного використання екологічно цінних земель прокуратура звернулася до суду з позовами до фізичних осіб, зокрема громадянина російської федерації, про повернення територіальній громаді столиці цих земельних ділянок», – зазначають в прокуратурі. Наразі суд відкрив провадження у пʼяти справах за позовами прокурора.

 

У 2022 році Києву повернули 17 заповідних ділянок на Жуковому острові. Верховний Суд залишив без змін постанову Київського апеляційного суду, який у травні 2021-го ухвалив рішення забрати 17 ділянок природно-заповідного фонду на острові в забудовника, який протиправно їх привласнив, і передати місту.

Ландшафтний заказник місцевого значення «Острів Жуків» створили в 1999 році, він розташований на півдні Голосіївського району. Його площа – 16 км². Судовий процес щодо передачі Києву незаконно привласнених забудовником заповідних ділянок тривав більше п’яти років.