Городоцьку публічну бібліотеку 19 століття у Львівській області перетворили на громадський простір. Проєкт реалізував архітектор Антон Железнов і команда бюро PSEL.

Планування бібліотеки не було універсальним, тому приміщення перепланували в такий спосіб, щоб можна було вільно пересуватися всіма кімнатами, кажуть архітектори.

Будинок, у якому працювала бібліотека, збудував у 1894 році городоцький адвокат Лонгин Озаркевич. Деякий час будівля слугувала культурним осередком у місті, де гостювали письменник Іван Франко, художник Іван Труш, а також актори театру Йосип Стадник й Олександр Загаров.

У приміщенні зберегли деякі автентичні елементи, зокрема старий паркет, двері й піч, а також законсервували оригінальну цеглу. Водночас у будівлі оновили всі меблі й обладнання під актуальні потреби.

Простір ревіталізували в межах проєкту реалізації центрів спільнотворення за підтримки Western NIS Enterprise Fund і Cedos.

   

У Львові відкрили артпростір «Я Галерея Пентхаус» у квартирі будинку 1910 року. Артпростір облаштував художник Павло Гудімов у квартирі на найвищому поверсі будівлі. Реставрація підʼїзду й приміщення тривала девʼять місяців.

обкладинка й фото: Михайло Лукащук