У Києві почали облаштовувати парклети – публічні простори з вуличними меблями й озелененням, пише КМДА. 

Парклети встановлюють на місцях демонтованих МАФів або там, де незаконно паркують автомобілі. Так хочуть «забезпечити більше місць для відпочинку й повернути тротуари пішоходам», кажуть у КМДА. Окрім того, їх облаштовують із дотриманням вимог безбарʼєрності. 

Парклети виготовляють районні КП УЗН без залучення бюджетних коштів. У місті їх облаштували вже в Шевченківському районі, а згодом розташують і в кожному із районів. 

Перший у світі парклет створили у 2005 році в Сан-Франциско. Тоді міські активісти встановили на парковці лавки й вазони з квітами, що стало популярним й в інших містах США і Європи, пояснюють у КМДА. Зараз парклети входять до офіційних міських програм озеленення. Їх встановлюють, щоб обмежити хаотичне паркування або створити додатковий громадський простір.

   

Екологічність – один із принципів плану відбудови України. А зробити міста більш екологічними можна за допомогою так званих природноорінтованих рішень. Вони передбачають відновлення природних екосистем (або створення там, де їх не було).

Ми розповідали про «зелені фасади» й інші природноорієнтовані рішення, а також про те, де саме в Києві їх можна було б застосувати.

Обкладинка й фото: КМДА