Багатоквартирний будинок Aura, вкритий 140 000 рослин, збудує у Познані архітектор Роберт Конечний (KVK Promes), пише Mad White.

Згідно з концепцією, це будинок-вертикальний сад, який матиме форму арки. У ньому буде 55 квартир, площею від 34 до 160 м² (для двоповерхових).

Рослини на фасаді розташують на спеціальній конструкції. Між нею й стіною залишать простір, щоби будівля не нагрівалася у спеку. Окрім того, додадуть автоматичні системи поливу. Для цього використовуватимуть 90% талої та дощової води, що збиратимуть на території будинку.

Для створення інтер'єру долучили познанську художницю Аліцію Бялу. Вона створила скульптури у вигляді рослин, які ростуть на території Польщі, а також рельєфи, які покриють місцевими ґрунтами. 

Окрім того, на території облаштують спа-центр, підземний гараж з охороною й дитячий майданчик. Також висадять багато зелені й створять ставок. «Така архітектура сприяє естетиці району та має реальний вплив на умови життя завдяки сприятливому мікроклімату», – коментує архітектор.

Це буде перший подібний об’єкт у Польщі, пояснюють у Mad White. До його створення долучилися й науковці з Познанської політехніки та Варшавського університету наук про життя.

   

Екологічність – один із принципів плану відбудови України. А зробити міста більш екологічними можна за допомогою так званих природоорієнтованих рішень. Вони передбачають відновлення природних екосистем (або створення там, де їх не було). Ми розповідали про «зелені фасади» та інші природноорієнтовані рішення, а також про те, де саме в Києві їх можна було б застосувати.

Обкладинка й фото: KVK Promes