Бічну частину мозаїки «Охорона природи», яку в 1975 році створив художник Микола Стороженко, відбили під час ремонту, пише киянка Оксана Стороженко.

Фото: Оксана Стороженко

У приміщення на вулиці Малишка, на фасаді якого розташоване мозаїчне панно, переїхав Департамент суспільних комунікацій КМДА («Центр комунікації»), розповідає Стороженко. За її словами, вони почали робити ремонт, щоб розширити свій хаб і відбили частину мозаїки.

   

Проєкт рішення, що врегулює збереження мозаїчних панно в Києві, почали розробляти в Київській міській раді. Так, у місті збереглося «кількасот творів монументального мистецтва» 1950–1980 років, стан яких є «вкрай загрозливим» через невідповідне використання, відсутність ремонту й занедбаність будівель, де розміщені мозаїки, каже депутат Київради Ярослав Федоренко.

   

Про створення міської програми для збереження мозаїки в Києві розповідав в інтервʼю The Village Україна активіст Дмитро Перов: «У 90% випадків мозаїки взагалі не потрапляють у жодні реєстри. Не в реєстрі – отже, не пам’ятка й не цінна. Для мозаїк немає чіткого правового режиму. Фактично біла стіна й мозаїка мають один і той самий правовий режим», – коментував він.

обкладинка й фото: Оксана Стороженко