У Києві відновили купол Будинку вчителя, що постраждав унаслідок обстрілів РФ, повідомляє КМДА.

Київський міський будинок вчителя є пам’яткою архітектури національного значення. Будівля постраждала внаслідок вибуху ракети на перехресті бульвару Тараса Шевченка й вулиці Володимирської 10 жовтня 2022 року.

 

 

Відновлювати будівлю почали в листопаді 2023 року в межах меморандуму зі Світовим фондом пам’яток щодо невідкладних протиаварійних і ремонтних робіт на куполі й даху Будинку вчителя.

Купол відновили за фінансової підтримки Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини в Україні, а також Світового фонду пам’яток і посольства США в Україні.

   

Будинок учителя спорудили в 1912 році, а за пʼять років Українська Центральна Рада використовувала його як першу будівлю парламенту Української Народної Республіки, який керував національним рухом.

У цьому приміщенні також проголосили створення Української Народної Республіки й прийняли IV Універсал про незалежність України в 1918 році. Наразі в приміщенні Будинку вчителя розташований Музей Української революції 1917–1921 років і Педагогічний музей України.

Фото: КМДА