У кожному районі Києва визначили ділянки, на яких висадять декоративні луки й відмовляться від косіння трави, повідомляє директор департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександр Возний.

Натуральний ріст трави зберігатимуть на 39 локаціях, а ще на 17 планують висадити декоративні луки. «Ця практика чудово прижилася й не лише створює естетичні ландшафти, але й сприяє збереженню біорізноманіття», – каже Возний.

Траву перестануть косити переважно в міських парках, а декоративні луки висадять на транспортних розвʼязках, розподільних смугах і ділянках уздовж автодоріг.

Експеримент з європейського підходу до захисту біорізноманіття почали у 2023 році. Це створило хороші умови для розвитку екосистеми, тому експеримент подовжили й на 2024-й, каже очільник «Київзеленбуду» Юрій Бахмат.

  

У травні 2023 року в Києві вперше визначили близько 25 ділянок, де перестали косити траву в межах експерименту. Зокрема, на схилах уздовж проспекта Правди. На приблизно такій же кількості ділянок посіяли декоративні луки: на транспортних розв’язках, розподільних смугах і вздовж автомобільних доріг.

Фото: Київзеленбуд

Декоративні луки й обмеження косіння – це поширена практика в багатьох європейських містах, зокрема в Лондоні, Відні й Берліні. Це сприяє розвитку біорізноманіття, бо зберігається пилок і нектар для комах-запилювачів.