Арку свободи українського народу (колишню Арку дружби народів) не демонтуватимуть, пише КМДА. 

«Одну з візитівок міста» не демонтуватимуть, оскільки її сенс переосмислили, кажуть у департаменті культури КМДА. А простір біля неї отримає нову концепцію. 

Рішення залишити арку ухвалили ще 19 січня «після фахового вивчення й консультацій із громадськістю», пояснюють у КМДА, а витрати з міського бюджету на демонтаж не є зараз нагальним питанням.  

Окрім того, додають в адміністрації, Київ перебуває на фінальній стадії декомунізації й дерусифікації обʼєктів. У місті сформували перелік 297 памʼятних обʼєктів, що повʼязані з історією й культурою Росії та СРСР, які рекомендують демонтувати чи перемістити до спеціально визначених місць.

   

Можливий демонтаж арки й памʼятників під нею обговорюють майже десяток років. У 2018 році на арці зʼявилася тріщина: так хотіли привернути увагу до втримання українських політвʼязнів у Росії. За день до повномасштабної війни редакція The Village Україна публікувала текст, де запитувала в митців, дослідників мистецтва, істориків і чиновників, що потрібно робити з Аркою дружби народів.

Радянську скульптуру двох робітників, встановлену як символ «возз’єднання України та Росії», демонтували 26 квітня 2022 року. Під час демонтажу в однієї з фігур відвалилася голова (мер Києва зазначив, що саме в робітника-росіянина). Щоб зняти памʼятник, довелося спиляли його основу, бо постамент не піддався. Другу скульптурну композицію, яка зображувала Переяславську раду, спочатку закрили опоряджувальними матеріалами, щоби розібрати згодом.

У травні 2022 року Арку дружби народів перейменували на Арку свободи українського народу. Під аркою також пропонували встановити 15-метрову скульптуру «Привида Києва» або іншу скульптуру, виготовлену з бронзи від демонтованого пам’ятника. Нова скульптура символізувала б єдину Україну.

У березні 2024 року експерти Інституту національної пам’яті зазначили, що арку недостатньо перейменувати, її потрібно демонтувати. Згідно з висновком експертів, Арка дружби народів належить до символіки російської імперської політики й підлягає цілковитому демонтажу.

У квітні 2024 року Мінкульт скасував статус пам’ятки історії для арки. Раніше через такий статус її було заборонено зносити, змінювати чи переносити, а тепер арку можуть демонтувати.

У відповіді директорка ДОКС Марина Соловйова зазначила, що демонтування арки може бути небезпечним, оскільки деякі її обʼєкти утворюють підпірну стіну, щоби там не було зсуву. Окрім того, арка, за її словами, «символізує толерантність українського народу».

Обкладинка й фото: Анастасія Пархимович