Безоплатно вакцинуватися дорослим і дітям можна на залізничних вокзалах у дитячих точках «Спільно» щодня, з 11:00 до 17:00, до 28 квітня, пише Unicef.

Пункти вакцинації вже працюють на залізничних вокзалах у Києві, Харкові, Одесі, а також у середмістях Львова й Дніпра. Там можна отримати планові щеплення чи бустер від COVID-19, пояснюють організатори.

В Україні календар профілактичних щеплень передбачає імунізацію проти десяти захворювань: туберкульозу, гепатиту В, кору, епідемічного паротиту (свинки), краснухи, дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту й хіб-інфекції.

Усі вони наявні в Україні і є безоплатними, пояснюють у МОЗ. Вакцинація проти COVID-19, зокрема її бустерні дози, не входить до календаря, але також є доступною й безплатною.

За даними ВООЗ, щороку вакцинація запобігає 3,5–5 мільйонам смертей від захворювань, як-от: дифтерія, правець, кашлюк, грип і кір. Особливо вразливі до таких хвороб діти й дорослі, які не мають щеплень узагалі або пропустили якесь із щеплень за графіком.

   

Про щеплення зазвичай згадують під час сезону респіраторних захворювань, але більшість із них не сезонні. Ми запитали в сімейної лікарки, які вакцини, крім гарантованих державою, варто зробити і що краще – купити вакцину в аптеці чи звернутися до приватної клініки.

Фото: МОЗ