Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку для «виконання свого громадського обовʼязку», цитує його слова Reuters.

«На мою думку, багато поляків обурюються, коли бачать молодих українських чоловіків у готелях і кафе і знають, скільки зусиль ми докладаємо, щоб допомогти Україні», – каже Косіняк-Камиш.

Косіняк-Камиш не уточнив, яким може бути механізм повернення українських чоловіків призовного віку з Польщі в Україну. «Будь-яка допомога можлива», – відповів він на запитання про те, як відреагує Польща на запит Києва повернути чоловіків додому.

Близько 4,3 мільйона українців перебувають у країнах Європи станом на січень 2024 року, згідно з даними Євростату. З них близько 860 тисяч – це дорослі чоловіки призовного віку. У Польщі статус тимчасового захисту надали 950 тисячам українців.

   

Кабмін заборонив пересилати за кордон оформлені паспорти громадянина України й паспорти для виїзду за кордон чоловікам призовного віку. Отримати паспорт громадянина України або для виїзду за кордон чоловікам від 18 до 60 років можна лише в територіальному органі чи територіальному підрозділі ДМС.

   

У консульствах України призупинили видачу документів чоловікам призовного віку з 23 квітня. Це пояснюють тим, що після ухвалення й підписання оновленого закону про мобілізацію в міністерстві мають оновити деякі норми, а також внести технічні зміни в систему.