Містяни обурилися реставрацією Золочівського замку на Львівщині, частини якого влітку пошкодило вибуховою хвилею від збиття ворожої ракети, пише «Хмарочос».

Зокрема, скаржилися на встановлення даху з металочерепиці й нові вікна. Водночас за словами заступника директора Львівської галереї мистецтв Андрія Гулія, вікна замку замінили на деревʼяні, а не на пластикові «відповідно до правил». Дах міняли ще у 2004 році.

«Так, ухвалили рішення відновити фасад. Окультурили фасад, замінили вікна на дерев’яні, з євробрусу, як це вимагається при реставрації. Це не пластик. Вапняно-піщаним розчином ми зробили фасадну частину, накрили й захистили виступи, щоби зберегти автентику», – додає Андрій Гулій.

Фасад замку, а також пошкоджені вікна й двері національної памʼятки відновили за мільйон гривень.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Золочівський замок – це пам’ятка історії та культури національного значення, розташована в Золочеві на Львівщині. Замок входить до туристичного маршруту «Золота підкова Львівщини».

14 червня 2022 року українська ППО збила над містом ворожу ракету. Фасад, дах і вікна замку були зруйновані ударною хвилею. На початку листопада Золочівський замок повністю відновили.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі