В Україні на 40% збільшилася кількість випадків гострих кишкових інфекцій, повідомляє Центр громадського здоровʼя МОЗ. 

Серед найбільш поширених захворювань реєстрували: ротавірусну інфекцію (3533 випадки), сальмонельоз (1028), вірусний гепатит А (103) і ботулізм (51).

Причина – недотримання населенням норм безпеки їжі, води та гігієни рук. У МОЗ зазначають, що переважна більшість отруєнь повʼязана з купівлею риби на стихійних ринках.

Ось правила безпеки, які допоможуть уникнути таких захворювань:

  • Дотримуйтесь гігієни рук, мийте їжу під проточною водою;
  • Термічно обробляйте їжу;
  • Не купуйте соленої та вʼяленої риби на стихійних ринках;
  • Не купуйте готову їжу в ятках, які неналежно зберігають продукти;
  • Висушуйте посуд після його миття.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Гострі кишкові інфекції – це контактні захворювання, які передають через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

У закладах львівської ресторанної мережі отруїлися 29 людей. Серед них є діти: шість, сім і дев’ять років. У всіх зафіксували гостру кишкову інфекцію.

У Києві люди масово отруїлися шаурмою. Після цього в місті перевірять всі ятки, ярмарки й ринки на дотримання правил безпечності і якості харчових продуктів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі