На конференції в Лугано представили План відновлення України, над яким працювали понд 3000 українських експертів та урядовців.

Україна очолюватиме процес

Представлений план мав два рівні – стратегічний і recovery plan із конкретними 850 проєктами на загальну суму в 750 мільярдів доларів, пояснив міністр Кабміну Олег Немчінов.

15 напрямів програм відновлення та всі 850 проєктів можна переглянути на цьому сайті. Проєкти розраховані на 10 років (з 2023 до 2032-го).

«Україна очолить процес відбудови, а міжнародні партнери втілюватимуть проєкти разом із нами», – сказав за підсумками конференції в Лугано премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

Пріоритетними напрямками відновлення України, за словами премʼєра, є національна безпека та європейська інтеграція.

Звідки кошти

Немчінов припустив, що для втілення проєктів за кошти європейських і північноамериканських донорів створять офіси, які будуть координувати витрату коштів. Але безпосередньо втілювати план, за його словами, буде український уряд.

Вартість плану оцінюють у 750 мільярдів доларів, але це не дорівнює сумі загальної шкоди Україні від війни, пояснив Немчінов. Це лише вартість тих 850 проєктів, які представили на конференції. Серед них – будівництво розвʼязок і транспортних хабів. Вартість кожного з проєктів коливається від 100 мільйонів доларів до кількох мільярдів. Поточне відновлення пошкодженого житла й інфраструктури не входить в цю суму.

Передбачається, що на відновлення України використають зокрема конфісковані російські активи. Але для того, щоб це стало можливим, країни мають ухвалити відповідні зміни до законодавства.

Під час конференції в Лугано також затвердили такі принципи відновлення:

1. Партнерство. Україна буде очолювати процес відновлення втілювати його разом із міжнародними партнерами.

2. Спрямованість на реформи.

3. Прозорість, підзвітність, верховенство права.

4. Демократична участь.

5. Залучення багатьох стейкхолдерів.

6. Гендерна рівність та інклюзія.

7. Сталий розвиток.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Конференція в Лугано – міжнародна конференція, присвячена відновленню України після повномасштабного російського вторгнення. Вона тривала 4–5 липня 2022 року.

Україна представила під час неї свій план відновлення. Спільну декларацію за підсумками конференції підписали понад 40 країн: Албанія, Австралія, Австрія, Бельгія, Канада, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Угорщина, Ірландія, Ісландія, Ізраїль, Італія, Японія, Латвія, Литва, Ліхтенштейн, Люксембург, Мальта, Молдова, Нідерланди, Північна Македонія, Норвегія, Польща, Португалія, Корея, Румунія, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Туреччина, Велика Британія, США – а також представники Ради Європи, Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейської комісії, Європейського інвестиційного банку.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі