Як зменшити кількість нітратів у продуктах у домашніх умовах
Як зменшити кількість нітратів в овочах і фруктах у домашніх умовах, розповіли у Держспоживслужбі.
- Замочити листові овочі у воді на 1,5 години, періодично міняти воду. Пізніше промити та використовувати тільки листя, бо стебло вбирає найбільше нітратів.
- Ретельно мити та чистити овочі. Зрізати біля хвостика (огірки, помідори, редиска); біля хвостика й стебла (буряк, морква); викидати верхні листки капусти, не використовувати качан.
- Не зберігати довго салати й овочі за кімнатної температури, бо нітрати в таких умовах швидко переходять у нітрити.
- Готувати страви з овочів в емальованому посуді.
- Вживати продукти з великою кількістю вітаміну С – чорну, червону, білу смородину, а також «висячі» ягоди та фрукти (яблука, сливи, вишні, черешні, виноград), які не накопичують нітратів.
Щоб уникнути отруєнь нітратами, потрібно:
- не вживати питну воду з децентралізованих джерел водопостачання (криниць, колодязів, бюветів, каптажів тощо) та невідомих джерел;
- під час купівлі овочів обов’язково звертати увагу на наявність документів, що підтверджують безпечність і якість продукту;
- не купувати овочі на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- з обережністю застосовувати в сільському господарстві мінеральні добрива.
Ознаки отруєння нітратами
- виражена синюшність шкіри та слизових оболонок (дуже рідко може бути різка блідість);
- різка загальна слабкість, сонливість;
- запаморочення, сильні головні болі, потемніння в очах;
- задишка;
- порушення координації рухів;
- зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень;
- у важких випадках – судоми, утрата свідомості, коматозний стан.
Які овочі та фрукти містять багато нітратів
Високонітратними рослинами є коренеплоди (морква, столові буряки, редька, редис) і зелень (салат, шпинат, селера, петрушка, ревінь).
Середньонітратні – картопля, томати, баклажани, цибуля, часник, цвітна капуста, квасоля, огірки. Низьконітратні – фрукти і ягоди.
Що таке нітрати і яка допустима доза
Нітрати – це солі азотної кислоти, які також називають селітрою. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту й навіть нашого організму. Шкідливими вони стають тільки тоді, коли їхня кількість значно перевищує допустимі норми.
Потрапляючи в організм, нітрати під впливом хімічних реакцій перетворюються в нітрити. Безпечною добовою дозою нітратів для дорослої людини є 5 міліграмів на 1 кілограм ваги тіла.
Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів
Ми розповідали, як правильно мити овочі та фрукти.
Читайте «Нормальні новини» в телеграмі