Як зменшити кількість нітратів в овочах і фруктах у домашніх умовах, розповіли у Держспоживслужбі.

  • Замочити листові овочі у воді на 1,5 години, періодично міняти воду. Пізніше промити та використовувати тільки листя, бо стебло вбирає найбільше нітратів.
  • Ретельно мити та чистити овочі. Зрізати біля хвостика (огірки, помідори, редиска); біля хвостика й стебла (буряк, морква); викидати верхні листки капусти, не використовувати качан.
  • Не зберігати довго салати й овочі за кімнатної температури, бо нітрати в таких умовах швидко переходять у нітрити.
  • Готувати страви з овочів в емальованому посуді.
  • Вживати продукти з великою кількістю вітаміну С чорну, червону, білу смородину, а також «висячі» ягоди та фрукти (яблука, сливи, вишні, черешні, виноград), які не накопичують нітратів.

Щоб уникнути отруєнь нітратами, потрібно:

  • не вживати питну воду з децентралізованих джерел водопостачання (криниць, колодязів, бюветів, каптажів тощо) та невідомих джерел;
  • під час купівлі овочів обов’язково звертати увагу на наявність документів, що підтверджують безпечність і якість продукту;
  • не купувати овочі на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • з обережністю застосовувати в сільському господарстві мінеральні добрива.

Ознаки отруєння нітратами

  • виражена синюшність шкіри та слизових оболонок (дуже рідко може бути різка блідість);
  • різка загальна слабкість, сонливість;
  • запаморочення, сильні головні болі, потемніння в очах;
  • задишка;
  • порушення координації рухів;
  • зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень;
  • у важких випадках – судоми, утрата свідомості, коматозний стан.

Які овочі та фрукти містять багато нітратів

Високонітратними рослинами є коренеплоди (морква, столові буряки, редька, редис) і зелень (салат, шпинат, селера, петрушка, ревінь).

Середньонітратні – картопля, томати, баклажани, цибуля, часник, цвітна капуста, квасоля, огірки. Низьконітратні – фрукти і ягоди.

Що таке нітрати і яка допустима доза

Нітрати – це солі азотної кислоти, які також називають селітрою. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту й навіть нашого організму. Шкідливими вони стають тільки тоді, коли їхня кількість значно перевищує допустимі норми.

Потрапляючи в організм, нітрати під впливом хімічних реакцій перетворюються в нітрити. Безпечною добовою дозою нітратів для дорослої людини є 5 міліграмів на 1 кілограм ваги тіла.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Ми розповідали, як правильно мити овочі та фрукти.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі