У Сумах на заводі «Сумихімпром» стався витік аміаку, зона ураження спочатку мала радіус близько 5 кілометрів, повідомляв голова ОВА Дмитро Живицький.

Станом на 5 ранку зона ураження скоротилася до близько 2,5 кілометра. Через напрям вітру під загрозою опинилося село Новоселиця. Для Сум на момент публікації загрози немає.

На місці витоку працюють аварійні бригади заводу та ДСНС.

оновлення 7:30. Резервуар з аміаком на заводі «Сумихімпром» був пошкоджений внаслідок обстрілу, повідомили в ДСНС. Жителям Сум нічого не загрожує. Травмований щонайменше один співробітних заводу. Рятувальники проводять роботи з осадження аміачної хмари.

оновлення 7:50. Аварію ліквідували.

Пошкоджений резервуар з аміаком має об'єм 5 тонн, на нього наклали «бандаж». Фото: Дмитро Живицький

Аміак — безбарвний газ із різким задушливим запахом, добре розчинний у воді, вибухонебезпечний, токсичний.

Аміак легший за повітря, тому для захисту від нього потрібно використовувати укриття, підвали та нижні поверхи будинків.

Правила поведінки у разі виливу аміаку

  • виходити із зараженого району тільки перпендикулярно напрямку вітру
  • якщо немає можливості вийти з району зараження, потрібно ховатися в укриття, підвалах або квартирах (будинках), попередньо загерметизувавши вікна, двері, вентиляцію (бажано тканиною, змоченою в лимонній кислоті або слабкому розчині оцту чи води)
  • у квартирі (будинку) бажано пройти до ванної кімнати та включити душ на мілке розпилення (вода поглинає аміак із повітря), вентиляцію не вмикати (витягує чисте повітря та затягує забруднене)
  • якщо чуєте запах аміаку – дихайте через зволожену марлеву пов’язку (бажано змочити 5% розчином оцтової або лимонної кислоти

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі