Адміністрація Байдена відмовилася передавати Україні винищувачі Міг, але міркує над тим, аби дозволити союзникам по НАТО надіслати Україні вдосконалені системи протиповітряної оборони та інше озброєння, повідомляє The Washington Post з посиланням на американських урядовців.

За інформацією видання, передачу нового озброєння обговорюють, зокрема, зі Словаччиною, Польщею та Румунією, які готові надати військову допомогу Україні. Зокрема, у Словаччині є зенітний ракетний комплекс С-300, який використовується для збиття літаків і з яким знайомі українські військові.

Наразі точно невідомо, яке саме озброєння передадуть Україні.


8 березня Польща підтвердила готовність передати Україні винищувачі Міг-29. Натомість Польща просила США надати їй літаки на заміну, йшлося в заяві польського міністерства закордонних справ.

Утім, згодом з боку США це рішення назвали «несподіваним». «Ми не вважаємо, що це рішення Польщі є обґрунтованим», – цитувало Politico речника Пентагону Джона Кірбі.

Більше 40 сенаторів-республіканців заявили, що вони «категорично незгодні» з позицією президента США Джо Байдена, який наклав вето на поставку польських винищувачів до України через побоювання щодо ескалації війни, повідомляло BBC.

Сенатори написали до Байдена відкритий лист, де закликали негайно передати Україні літаки і системи протиповітряної оборони.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі