За якими умовами ресторани та кафе зможуть працювати з 5 червня – МОЗ
Ресторани та кафе з 5 червня зможуть повноцінно відновити роботу, таке рішення ухвалив Кабінет міністрів у межах послаблення карантину. Міністерство охорони здоров’я опублікувало постанову про тимчасові правила роботи закладів громадського харчування. Вони набувають чинності з 5 червня.
Згідно з правилами, ресторани та кафе зможуть повноцінно працювати «за умови дотримання протиепідемічних заходів».
За яких умов закладам можна працювати:
- дотримання відстані щонайменше 1,5 метра між сусідніми столами; розміщення не більше чотирьох гостей за одним столом (без урахування дітей до 14 років), якщо столи не відокремлені суцільною перегородкою;
- представники закладів повинні бути одягнені в медичну маску чи респіратор, окуляри та одноразові рукавички; після кожного зняття витратних захисних матеріалів працівник повинен ретельно помити руки або обробити антисептичним засобом; адміністрація повинна провести навчання працівників щодо правил засобів індивідуального захисту;
- проведення регулярного температурного скринінгу працівників перед початком робочої зміни; недопуск до роботи працівників, в яких виявили температуру тіла понад 37,2; обов’язкова дезінфекція засобу вимірювання температури;
- на вході до закладу організувати зони для обробки рук дезінфекторами спиртовмісними засобами з концентрацією спиртовмісної речовини більш як 60% (ізопропілові спирти) та понад 70% (етилові спирти);
- біля місць потенційного скупчення людей повинно бути нанесене маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції щонайменше 1,5 метра між клієнтами;
- дозволяється відокремлення столів один від одного перегородкою, що унеможливлює контакт між відвідувачами, розміщеними по обидві її сторони;
- меню розміщується для безконтактного ознайомлення біля входу або місця прийняття замовлення – у кількості, достатній для уникнення скупчення людей, або на столах із матеріалу, що дозволяє проведення обробки дезінфекційним засобом; дозволяється видавати одноразові паперові меню з подальшою утилізацією;
- видача замовлень у багаторазовому посуді здійснюється виключно за наявності умов для його миття за високих температур у посудомийній машині з використанням мийних засобів;
- дозволяється користуватися одноразовим посудом із картону чи паперу; прилади й кондименти (цукор, мішалки, трубочки) мають бути в індивідуальному спакуванні;
- забезпечується можливість безготівкового розрахунку;
-
представники закладів повинні бути одягнені в медичну маску чи респіратор, окуляри та одноразові рукавички.
Відвідувачі своєю чергою будуть зобов’язані пересуватися та заходити в заклад у масці, дезінфікувати руки перед входом до приміщення та дотримуватися дистанції в 1,5 метра.
У МОЗ заборонили самостійний вхід гостей до закладу без супроводу працівника закладу; функціонування дитячих кімнат; проведення публічних заходів (банкетів, майстер-класів тощо) у понад 10 осіб; приготування їжі на відкритих кухнях (окрім відгороджених від відвідувачів перегородкою); функціонування буфетів самообслуговування.
Ресторатори називають карантин «найбільшою кризою в історії українського ресторанного ринку».
Раніше ми розповідали, як український ресторанний бізнес переживає найбільшу кризу у своїй історії. Також ми писали про заклади, які почали роботу в місті за два місяці карантину, 50 літніх майданчиків та 50+ ідей для доставки їжі додому.