Ворохта – селище в Івано-Франківській області, що розташоване між трьома гірськими хребтами. Раніше тут був гірськолижний курорт, але після побудови Буковеля, як кажуть місцеві, туризму у Ворохті почали «ставити палки в колеса». Неподалік від селища розташована спортивно-туристична база «Заросляк», звідки починається маршрут сходження на найвищу вершину України – Говерлу. Однак це не єдина причина приїхати у Ворохту. 

Головна редакторка Віледжа Ірина Виговська та комунікаційниця Олеся Саченко діляться своїми знахідками у Ворохті та радять їхати в селище в будь-який сезон.

Нічого не робити – теж відпочинок

Варто сказати, що в цій місцевості можна нічого не робити – приїхати, щоб побути в колисці поміж гір, подихати вологим повітрям (у регіоні найбільше в Україні опадів), спати, їсти, читати та споглядати природу.

Недалеко від вокзалу у Ворохті можна спостерігати, як кінематографічно поміж дерев проїжджає потяг, або прогулятися до віадука – кам’яного аркового залізничного моста, збудованого ще в 19 столітті.

Природа у Ворохті є визначальною, однак відпочинок можна наситити й більшою кількістю активностей.

Їжа

   

Ресторан «Стара Ворохта»

Найпопулярніший у Ворохті ресторан української кухні з гуцульськими спеціалітетами. Тут пухкі деруни, банош із бринзою, грибна юшка, телятина зі сливою, соління, морозиво власного приготування та смерековий чай. Є також сніданки. З цього місця варто починати знайомство з Ворохтою. По-перше, він розташований недалеко від вокзалу й відкривається першим. А по-друге, поки їси, з панорамних вікон відкривається краєвид на гори, річку та віадук.

Книгарня-кав'ярня «АльтернАтивА» 

Фільтр-кава, матча та добірка найновіших книжок різних видавництв. У затишній книгарні можна вмоститися в кріслі та почитати з напоєм і десертом. Неочікуване місце для Ворохти, бо немає звичних асоціацій із Франківщиною. Також тут можна придбати сувеніри: дитячі іграшки, листівки, піни.

Кіоск «Цар хліб» на вулиці Данила Галицького, 28

Це звичайний невеликий кіоск із запашною здобою. Олеся Саченко радить обов’язково придбати там рулет із маком.

Магазин «Рибак»

Це крафтовий виробник м'ясних делікатесів з Івано-Франківська з власною мережею магазинів. Тут можна знайти дуже смачні ковбаси та сири. Якщо плануєте харчуватися самостійно або їдете далі в гори, обов’язково візьміть на перекус із собою.

Житло

   

 «Уліс. Ворохта»

Заміський комплекс, який раніше мав лише одну локацію – у селі Дудки на Київщині, восени 2024 року запустив комплекс і поблизу Ворохти, у селі Кривопілля. Це естетичні будиночки на одну або дві спальні з каміном усередині й мангалом зовні. У кожному будиночку є тераса з краєвидом на гори та ліс. Можна приїжджати з улюбленцями. Їжу з меню можна замовляти на кухні та їсти в будиночку.

«Водограй»

Гостинний двір «Водограй» з окремими номерами, власним рестораном і чаном. Можна починати день із чашки чаю на балконі, або навіть із ліжка з краєвидом на гори. Будиночки – pet friendly.

Chalet Girska Hatyna

Класичний великий готель із власною територією, відкритим басейном, садом і барбекю-зоною. У номерах є власна кухня. За 30 кілометрів від готелю є восьмиметровий водоспад Пробий. 

Спортивна база «Заросляк»

Це державна спортивна база, що має статус бази олімпійської та паралімпійської підготовки та є найвисокогірнішим об’єктом спортивно-оздоровчої інфраструктури України. Попри всю серйозність, зняти номер тут може будь-хто, для цього не потрібно бути спортсменом. Від «Заросляка» починається маршрут підйому на Говерлу. Також тут розташовані трампліни для стрибків на лижах.

«Райтштоки»

Два великі будинки, розділені всередині на 10 номерів. В інтер’єрі багато дерева й традиційних елементів. Для всіх номерів є спільна зона відпочинку з каміном. При гостинному дворі є колиба та баня в комплексі «Буков’єла».

Розваги

   

Музей «Феєрія Карпатського духу»

Наприкінці 2023 року у Ворохті відкрився приватний музей родини Зарецьких. Тут можна познайомитися з предметами гуцульського побуту, приміряти традиційний одяг, пограти на трембіті, скуштувати бринзу та варення із шишок, афин (чорниць) і ґоґодзи (брусниць), а також випити настоянки чи трав’яний чай. 

Експонати для музею збирали кілька років по всьому Яремчанському краю. А один зі співзасновників музею може провести персональну екскурсію Ворохтою й розповісти про всі цікаві місця.

Ворохтянські трампліни та підіймач

Якщо вже приїхали в гори, варто з ними зрівнятися. Для всіх, хто не готовий іти пішки, є підіймач. Квиток вартістю 100 гривень можна придбати за готівку. Згори відкривається краєвид на місто та гори. Якщо пощастить, під час підйому можна спостерігати, як відбуваються тренування зі стрибків на лижах. Спортсмени на трамплінах тренуються навіть у теплу пору року.

Трамплінів у Ворохті п’ять. Найвищий із них сягає 90 метрів. Це єдиний трамплін такої висоти в Україні. Тому тільки у Ворохті є можливість провести чемпіонат України зі стрибків на лижах для дорослих спортсменів.

Риночок

Біля нижньої станції підіймача є сувенірний ринок, де можна придбати карпатський чай, теплі шкарпетки, домашню пастилу та сирних коників. Також там є пані, яка продає ліжники, килимки та доріжки. Її точка розташована в торці ринку, зі сторони дороги.

Прогулянка до віадука

Віадук проходить у декількох місцях міста, але особливо мальовничою є частина, розташована в лісі. Це приємний маршрут через будиночки й далі в ліс, де можна зустріти домашніх тварин, включно з баранцями. Зараз віадуки фотографувати не можна, але побачити та запам'ятати красу очима все ж варто.

Чани й офуро

Це точно місцевий спеціалітет із дозвілля. Розслабитися, прогрітися та відпочити. Особливе задоволення – паритися в теплому чані просто неба, коли на вулиці прохолодно. Майже на кожному кроці у Ворохті є реклама чанів: із підсвіткою, бульбашками гідромасажу, у приміщенні чи на вулиці. Можна обирати просто той, що розташований найближче до житла, щоб після комфортної процедури було недалеко йти додому.

Полонина Борсучина

Зрівнятися з горами, щоб оглянути один із найдавніших храмів Гуцульщини й ознайомитися з традиційним побутом пастухів, технологією приготування бринзи, яку тут можна й скуштувати.

Маршрут починається у Ворохті біля церкви Різдва Богородиці, далі – за селом дорогою до мосту через річку Нижній Багончик, звідти – до полонини Борсучина. На прогулянку слід закладати близько чотирьох годин, довжина маршруту – 16 км.

Музей «У трембітаря»

Це музей гуцульського побуту та мистецтва, розташований у будинку музиканта Миколи Ілюка в селі Верховина, до якого з Ворохти можна доїхати автобусом або на таксі.

Тут можна почути розповідь про історію й побут гуцулів, послухати музику та пограти на традиційних інструментах. Є також дитяча екскурсія. Щоб домовитися про візит, варто зателефонувати засновнику музею за номером +38 (097) 484-53-80.

Екскурсія місцевістю

Гід Василь Олексійович Кобилюк, засновник і директор туристично-інформаційного центру у Верховині проводить екскурсії та походи горами: з трансфером або пішки. Може показати всі визначні точки місцевості, відвести в музеї, на полонину, познайомити з місцевими митцями та виноробами. 

Сувеніри

На згадку з Ворохти можна привезти бринзу, якщо потрапили на полонину. Але зберігати сир важливо в контейнері, тож за першої нагоди витягніть його з пакета.

Також у регіоні збирають трав’яні чаї, плетуть шкарпетки та ліжники. Із солодощів на ринку пропонують пастилу та варення із шишок, афин і ґоґодзи.