Історична садиба ювелірів кінця на Андріївському узвозі, 18, може остаточно зруйнуватися, повідомив краєзнавець Антон Короб.

У головному будинку осипається стеля, місцями її зовсім немає, також пошарпані стіни, вибиті двері й вікна. Також почав осипатися фасад, а декоративні елементи зруйновані. Під садибою лежать залишки зруйнованої кераміки. На нижній терасі між головним будинком і першим флігелем пошкоджені проходи й дороги, лежить купа сміття.

«Ще кілька років тому можна було побачити руїни флігеля, проте зараз немає ані сліду», – додав Короб. Уже понад 10 років садиба приватизована й просто розвалюється. За словами Короба, нещодавно розпочали роботи з підготовки до будівництва, у процесі яких розчистили верхню терасу від залишків дерев’яного флігеля. Споруди, навіть які вже знищені, перебувають на обліку як пам’ятки.

Краєвид на головний будинок з верхньої тераси на Поділ й Уздихальницю фото: Антон Короб

Руїни флігелів на верхній терасі Фото: Антон Короб

Ось такий вигляд мають квартири в головному будинку. Тут пошарпані стіни,
вибиті вікна й двері, місцями немає даху й стелі Фото: Антон Короб

Залишки кераміки лежать під садибою Фото: Антон Короб

   

Дворики колишнього приватного володіння розташовані на двох терасах під Замковою горою. У 1879 році тут почали будівництво двоповерхового дерев’яного будинку на мурованому підвалі. У первісному вигляді будинок був вужчим – фасад на чотири віконні осі. Пізніше на верхній терасі садиби збудували дерев’яний двоповерховий флігель, оздоблений різьбленими елементами.

У 1891 році головний будинок вирішити добудувати. Старий будинок включили в новий об’єм мурованого будинку, а на його нижній терасі звели дуже вузький двоповерховий флігель. На верхній терасі до дерев’яного флігеля додали ще два муровані. У цих приміщеннях були майстерні й виробничі приміщення з кімнатним житлом для підмайстрів. 

Наприкінці 19 – на початку 20 століття ця будівля була осередком релігійного мистецтва. У головному будинку були квартири, де мешкали багато живописців: Григорій Рогожкін, Євстафій Дяченко, Григорій Виґуров. У 1980-х роках тут розмістили художні майстерні. 

   

Власник будинку-памʼятки уклав охоронний договір після позову Київської міської прокуратури. З 2011 року він відмовлявся укладати охоронний договір, утім тепер має провести тут протиаварійні й ремонтно-реставраційні роботи, пояснюють у прокуратурі.

Фото й обкладинка: Антон Короб