Уп’ятеро більше випадків захворювання на коронавірус зафіксували лише в Києві за липень у порівнянні з червнем. Крім того, у МОЗ повідомили про перші кілька випадків нового субваріанту коронавірусу «Омікрон» під назвою FLiRT. Наскільки небезпечним є новий субваріант, чому коронавірус став більше поширюватися влітку й чи потрібно вакцинуватися, розповіли на брифінгу 12 серпня заступник міністра охорони здоров’я й головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, голова Національної технічної групи експертів із питань імунопрофілактики й лікар-імунолог Федір Лапій і фахівець з управління медичними даними й оцінки ризиків ВООЗ Арон Арегай. Ми відвідали брифінг і розповідаємо, чи треба вже зараз йти до пункту вакцинації.

Скільки людей зараз хворіють на COVID-19 в Україні

У липні виявили майже 12 тисяч випадків COVID-19, із них 2,5 тисячі захворілих перебувають на стаціонарі. За словами головного санлікаря, це невеликий відсоток госпіталізацій. Також спостерігають найнижчі за рік показники вакцинації (вакцинувалося близько 2,5 тисяч людей за липень).

Які штами циркулюють і наскільки небезпечний субваріант FLiRT

На території України фіксують 10 субваріантів «Омікрону». Станом на зараз виявили вже п’ять випадків варіанту FLiRT, утім, Кузін зазначає, що їх може бути більше, оскільки не завжди роблять секвенування вірусу (це доволі дороге дослідження, тому його проводять в окремих випадках з усіх областей України).

Варіант FLiRT характерний тим, що він швидше передається за достатньо короткотривалих контактів. Також вірус має досить швидкий початок. Інфікований може мати високу температуру протягом перших трьох-п’яти днів і зазвичай цю температуру важко збити. Крім того, характерними симптомами є подразнення горла й кашель. Інші симптоми можуть бути такі самі, як за коронавірусу інших штамів.  

Тобто FLiRT справді може протікати легше, ніж попередні штами, але скоріше тому, що людина, яка захворіла на новий субваріант, уже до цього хворіла на коронавірус і мала щеплення, уточнює імунолог Федір Лапій.

Від коронавірусу треба щепитися раз у сезон, як від грипу?

Якщо коротко, то не всім. Слідом за ВООЗ й українське Міністерство охорони здоров’я змінило рекомендації щодо вакцинації.

Якщо людина не має супутніх захворювань і не вакцинувалася від коронавірусу раніше, їй буде достатньо отримати одну дозу вакцини. Якщо людина в групі ризику, то їй потрібна щорічна ревакцинація проти COVID-19.

Ок, а як зрозуміти, я в групі ризику чи ні?

Населення поділили на чотири групи за пріоритетністю вакцинації, пояснює імунолог Федір Лапій.

→ Високий пріоритет мають люди, яким понад 60 років і які мають хронічні захворювання, а також люди старше 75 років (за віком) і молодші 60 років (включно з дітьми), які мають хронічні захворювання, що визначають ризик тяжкого перебігу хвороби.

→ Середній пріоритет мають дорослі від 18 років, які не пройшли первинну вакцинацію від коронавірусу.

→ Низький пріоритет мають здорові діти до 18 років.

В окрему групу виділяють:

– ВАГІТНИХ (ревакцинацію від коронавірусу рекомендують за кожної вагітності);

– ЛЮДЕЙ З ІМУНОСУПРЕСІЄЮ. Це, наприклад, люди з онкозахворюваннями, які вживають спеціальні препарати. У таких випадках рекомендують не одну дозу для первинної вакцинації, а більше.

– ЛЮДЕЙ ЗА ПРОФЕСІЙНОЮ ОЗНАКОЮ. Повторно вакцинуватися рекомендують військовим, медикам, працівникам освітньої сфери й обслуговування, військовим.

Якщо коротко, то ОТРИМАТИ ВАКЦИНУ, ЯКЩО ТИ НЕ В ГРУПІ РИЗИКУ, МОЖНА (навіть якщо до цього отримали три або більше щеплень). Наприклад, повторно вакцинуватися можна за власними переконаннями чи якщо плануєте подорож в іншу країну (деякі можуть вимагати вакцину). Але лише за умови, що вакцина наявна в достатній кількості (зараз в Україні немає дефіциту). Вакцинуватися можна безоплатно, записавшись до сімейного лікаря. Після візиту можна отримати щеплення в найближчому пункті вакцинації.

У світі фіксують такі самі тенденції до поширення коронавірусу, як і в Україні протягом останніх двох-трьох місяців, каже фахівець з управління медичними даними й оцінки ризиків ВООЗ Арон Арегай. Там фіксують переважно варіанти FLiRT (KP.2 і KP.3), які замінюють попередні підвиди коронавірусу.

Якою вакциною треба щепитися?

Тим, хто раніше не проходив вакцинацію, рекомендують щепитися однією дозою мРНК-вакциною, каже імунолог Федір Лапій. Зараз в Україні наявні 500 тисяч доз омікрон-специфічної вакцини Pfizer, зазначає Ігор Кузін. Імунолог додає, що старі модифікації вакцин теж можуть бути ефективними (але поки що альтернатив немає).

Чи треба щепитися тим, хто нещодавно перехворів?

Якщо людина не мала жодної дози вакцини, то вакцинуватися варто навіть після того, як вона перехворіла. Ревакцинацію, тобто повторне щеплення для людей із груп ризику, рекомендують робити щонайменше за шість місяців від отримання попередньої вакцини, зазначає Федір Лапій.

Вакцина – це стовідсотковий захист від коронавірусу?

Не зовсім. Вакцинація захищає саме від тяжкого перебігу хвороби. Вона ніби тренує імунну систему. Це, наприклад, відрізняє цю вакцину від вакцини проти кору, яка може запобігати зараженню вірусом.

Чи достатньо в Україні вакцини

За словами головного санлікаря, зараз вакцину можна знайти в кожному пункті щеплення в Україні. Крім того, на рівні великих лікарень, які мають пункти щеплень, можна знайти вакцину для дітей від шести років (але краще перетелефонувати в пункт та уточнити наявність вакцини).

Загалом до кінця 2024 року Україна забезпечена вакцинами на безоплатній основі (у разі необхідності уряд може її дозамовити). Щодо наступного року, то вже сформували заявку на отримання вакцини, і, за попередньою інформацією, Україна також отримає її безоплатно, каже Ігор Кузін.

Як на зберігання вакцин впливають обстріли та відключення світла

У закладах охорони здоров’я практично на 100% замінили холодильне обладнання, де зберігаються вакцини, каже імунолог Федір Лапій. Якщо є перебої з електропостачанням, завдяки автономним системам холодильники можуть зберігати температуру до трьох днів і більше. Також є спеціальна система евакуації вакцин у випадку обстрілів (нещодавно МОЗ отримало 16 автомобілів для транспортування вакцин).

Чи несе загрозу те, що спалах коронавірусу виник улітку

Зазвичай зростання кількості хворих фіксують у вересні, зазначає Ігор Кузін. Тож зростання кількості випадків у міжсезоння і справді нехарактерне. Ймовірно, у серпні кількість хворих на коронавірус також зростатиме. Але вже у вересні й жовтні почнуть циркулювати інші віруси, як-от Грип чи ГРВІ, які зазвичай обмежують циркуляцію ковіду.

Загалом санлікар не прогнозує епідемічних обмежень. Але якщо на рівні області державні санлікарі бачитимуть необхідність, вони можуть рекомендувати локальні обмеження (наприклад, в освітніх закладах чи на підприємстві).

Крім того, варто не забувати про базові профілактичні заходи: мити руки після відвідування громадських місць і великих скупчень людей; залишатися вдома, якщо захворіли; дотримуватися етики кашлю та чхання й ревакцинуватися за необхідності.

Як знайти пункт вакцинації

Зараз кількість пунктів щеплень скоротили, але їхня кількість достатня для того, щоб географічно покрити потребу у вакцинації, розповідає Ігор Кузін. Пункти можна знайти на сайті Національної служби здоров’я України, МОЗ, а також на регіональних чи обласних сайтах охорони здоров’я. Також можна зателефонувати до контакт-центру НСЗУ й уточнити щодо пункту за конкретною адресою (1677).

Вакцину можна зробити й у приватній клініці, якщо заклад законтрактований за програмою медичних гарантій (для цього він має залишити заявку на отримання вакцини в обласному центрі контролю й профілактики хвороб).