За межами школи (серед друзів та вдома) менше 40% школярів спілкуються лише українською мовою, ідеться у дослідженні Державної служби якості освіти України. 

При цьому п’ята частина дітей спілкується як українською, так і російською мовами однаково. Серед причин, які назвали учні – звичка спілкуватися російською мовою (33%) та мова спілкування у сім’ї (20%).

Загалом дослідили, як в освітньому процесі та за його межами цього навчального року використовували українську мову школярі, їхні батьки та вчителі. Усього в опитуванні взяли участь 7031 учень, 18 788 батьків чи представників і 4000 вчителів. Його проводили з 25 квітня до 10 травня 2024 року методом онлайн-анкетування.

Згідно з результатами, на третій рік повномасштабної війни частка тих, хто послуговується українською мовою і в освітньому процесі, і в побуті дещо зменшилася. Зокрема, на сході й півдні у повсякденному спілкуванні опитаних переважає російська мова.

Зменшилася й кількість тих, хто використовує українську мову саме в освітньому процесі. Можливо, це пов’язано з тим, що зменшилася й частка старшокласників (на 17%), батьків (на 11%) і вчителів (на 8%), які українську вважають рідною мовою, пояснюють у міністерстві. Водночас батьки школярів почали більше підтримувати використання української мови в усіх сферах життя. 

Мова школярів

Майже половина школярів спілкуються українською мовою в усіх сферах життя. На 5% більше старшокласників ніж минулоріч оцінюють свій рівень володіння мовою як вільний.

Водночас кількість школярів, які розмовляють українською на уроках та перервах зменшилася. На 8% зменшилася кількість учнів, які під час уроків та перерв спілкуються між собою лише українською мовою, на 41% опитаних менше – під час перерв, а половина – під час уроків. За регіонами цей показник становить 74% дітей на заході України й 17% – на сході.

Окрім того, частка старшокласників, які спілкуються українською мовою в інтернеті, зменшилася на 6% як порівняти із минулим навчальним роком. Так само зменшилася кількість старшокласників, які послуговуються тільки українськомовним контентом в інтернеті – з 43% до 32%. 

Утім 15% школярів, які у повсякденному житті використовують переважно російську, все ж російськомовному співрозмовнику відповідатимуть українською.

Мова вчителів

Згідно з відповідями учнів, 78% вчителів спілкуються під час уроків тільки українською мовою (минулоріч – 82%). 69% опитаних зазначили, що таке ж спілкування відбувається і під час перерви (74% у минулому навчальному році). 5% вказали, що вчителі на перервах спілкуються як українською, так і російською однаковою мірою.

За спостереженнями батьків, у 93% школах, де навчаються їхні діти, освітній процес проводять лише українською мовою. А частка батьків, які зазначили, що вчителі надають навчальні матеріали та домашні завдання лише українською збільшилася на 3% (96% проти 93% минулоріч). Проте згідно з відповідями власне учителів, це показник навпаки знизився на 4% (93% проти 89% минулоріч).

Повні результати дослідження можна переглянути за посиланням

   

У березні Кабмін схвалив програму забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя до 2030 року.

Українська мова повинна стати основною мовою спілкування у побуті. Для цього планують збільшити кількість україномовних культурних продуктів зі 55% до 85%. «Реалізація програми сприятиме тому, щоб до 2030 року 80% українців у родині та побуті розмовляли українською», – зазначали у Мінкульті.

Обкладинка й фото: Державна служба якості освіти України