Медичне обстеження дошкільнятам і школярам тепер можна пройти в будь-який час протягом року, не чекаючи закінчення навчального року, пише МОЗ.

У міністерстві кажуть, що проти того, щоби люди сиділи в чергах влітку заради довідки для садочка чи школи. Також проти оглядів поспіхом й масових направлень на флюорографію тільки тому, що дитині виповнилося 14-17 років й цього вимагає наказ. Відтак МОЗ затвердило єдину форму довідки, яку видаватиме сімейний лікар.

Що передбачають зміни

  • Огляд проводитиме лише сімейний лікар. У разі, якщо він виявить порушення розвитку чи хворобу, то направить дитину до лікаря-спеціаліста. Утім обов’язково перед садочком чи школою дитину має оглядати стоматолог
  • Дитина може пройти медичне обстеження в будь-який час протягом року. Результати будуть чинними рік з дати проходження
  •  Медичні огляди для зарахування до закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої й вищої освіти проводитимуть лише у випадку, якщо цього вимагає заклад освіти чи умови прийому на навчання до таких закладів
  • Медичні довідки, видані до 1 жовтня 2023 року, вважаються дійсними протягом року

 

Уряд схвалив постанову, згідно з якою медичні дані будуть відображатися у застосунку «Дія». На першому етапі сервісу користувачі зможуть, зокрема, зареєструватися як пацієнт у центральній базі даних е-системи охорони здоров’я та самостійно подавати декларації про вибір лікаря.