Верховна Рада проголосувала за закон №11416д про підвищення податків у другому читанні, але в тексті документа є нюанси, повідомив нардеп Ярослав Железняк.

«За» проголосували 247 нардепів, однак одна з правок не набрала голосів, хоча Комітет її враховував.

Що зміниться

Згідно з пояснювальною запискою, документ передбачає:

  • підвищення ставки військового збору до 5% замість 1,5%;
  • встановлення військового збору в розмірі 1% від доходу для підприємців третьої групи;
  • встановлення ставки війського збору для ФОПів 1, 2 і 4 груп в розмірі 10% мінімальної заробітної плати на місяць [зараз мінімальна заробітна плата становить 8000 гривень, отже, військовий збір становитиме 800 гривень].
  • встановлення ставки податку на прибуток для банків за 2024-й у розмірі 50%;
  • встановлення базової ставки податку на прибуток підприємств для оподаткування прибутку небанківських установ на рівні 25%.

Військовий збір для військових лишили на рівні 1,5%.

Що не так із текстом

Однак під час голосування правку №988 розбили. «Для розуміння, ця правка – це половина закону. Вона фізично викладена на десяти сторінках», – написав Железняк. Тому, щоби привести закон до ладу, за нього, імовірно, доведеться переголосувати. Железняк додав, що з цим текстом «тепер багато юридичних проблем».

   

  • У 2024-му Рада планує збільшити податки на 58 мільярдів гривень і на 137 мільярдів гривень у 2025-му. У законопроєкті не враховували пропозиції щодо оподаткування грального бізнесу, збільшення акцизів на тютюн й алкоголь чи ренти на видобуток надр, «натомість посилюють тиск на малий і середній бізнес».
  • У липні уряд схвалив законопроєкт, який передбачає підвищення низки податків і зборів на загальну суму 140 мільярдів гривень. У межах проєкту пропонували ввести окремі ставки військового збору на продажі ювелірних товарів, придбання банківських металів, придбання автомобілів, що підлягають першій державній реєстрації, постачання мобільних послуг, продаж нерухомості фізособами.