Українська компанія «Сентравіс» із Нікополя, що виробляє безшовні неіржавні труби, поставила труби для SpaceX, повідомили в пресслужбі.

Імовірно, труби українського виробника будуть використовувати для подавання палива в ракети SpaceX, однак деталі майбутнього застосування ще не повідомляли.

Розробники розповідають, що труба вагою 28 тонн дуже пластична, тверда, може витримували надвеликий тиск і працювати в умовах агресивного середовища. Замовлення виконали в рекордні терміни – за два з половиною місяці. Трубу вже відвантажили й незабаром її отримають американці. 

Замовлення від SpaceX виявилося нетиповим, бо безшовні неіржавні труби подібного діаметру й характеристик не виробляють. Тож на етапі розміщення замовлення керівник R & D відділу «Сентравіс» контактував з інженерами SpaceX для узгодження всіх деталей проєкту.

   

  • Команда «Сентравіс» раніше долучалася до проєкту Nasa. У 2017 році вони виготовили спеціальний трубопровід для проведення випробувань ракетоносія Space Launch System, на якому цьогоріч екіпаж мав полетіти на Місяць. 
  • SpaceX планує запустити перші космічні кораблі Starship на Марс у 2026 році. Якщо цей політ пройде успішно, то вже за чотири роки на Марс вирушить перший екіпаж.